ΒΟΑΚ – ΔΙΠΛΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: Πόσο καθυστερεί η γέφυρα Αποσελέμη

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

344

Τουλάχιστον έναν μήνα πίσω πηγαίνει η ολοκλήρωση του τμήματος Γούρνες – Χερσόνησος, μετά τη νέα εμπλοκή που προέκυψε από ευρήματα τα οποία βρέθηκαν σε πρανές μήκους εκατό μόλις μέτρων και οριοθετούνται μετά τη γέφυρα του έργου.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμοδίων της Αρχαιολογίας και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ειπώθηκε ότι οι υπηρεσίες της Αρχαιολογίας θα χρειαστούν ένα εύλογο διάστημα περίπου ενός μήνα προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ανασκαφικές κινήσεις στο σημείο.

Όπως αναφέρθηκε παράλληλα, ο χρόνος είναι ενδεικτικός κι εκτιμάται ότι η Αρχαιολογία θα έχει ολοκληρώσει το ανασκαφικό της έργο έως το τέλος του Σεπτέμβρη με αρχές του Οκτώβρη. Τονίζεται βέβαια ότι αυτά τα δεδομένα ισχύουν, εφόσον δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αυτοψία στο σημείο για να διαπιστωθεί η αξία των ευρημάτων, αλλά και να προσδιοριστεί ακριβέστερα ο χρόνος της ανασκαφής.

Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη σίγουρα θα δημιουργήσει καθυστερήσεις, ωστόσο εκτιμούν πως το προσδιοριζόμενο διάστημα του ενός μήνα, δεν είναι τραγικό για να θέσει υπό διακινδύνευση το σύνολο του έργου.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι το έργο είχε μπει σε τροχιά πλήρους υλοποίησης με την γέφυρα στο σημείο να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό του 85 % και την παράδοση στο σύνολο του έργου να έχει προσδιοριστεί για χρονικό διάστημα μόλις δύο μηνών.

Όλα αυτά τα χρονοδιαγράμματα όμως πηγαίνουν πλέον πίσω, αφού η μία εμπλοκή στο έργο έρχεται αμέσως μετά την άλλη. Αναφέρεται ότι πριν το ζήτημα του πρανούς και των ευρημάτων που βρέθηκαν στην περιοχή, είχε ανακύψει ζήτημα με σπηλαιώσεις, το οποίο όμως και έχει μπει σε τροχιά επίλυσης, σε βαθμό που δεν επηρεάζει την πορεία εξέλιξης του έργου.

Την ίδια στιγμή βέβαια, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, παρά τις δηλώσεις και δεσμεύσεις για την υλοποίηση ενός νέου και υπερσύγχρονου Βόρειου Οδικού Άξονα, τηρούν σιγή ιχθύος και απέχουν από την Κρήτη και τα μεγάλα έργα.

Οι δηλώσεις παράλληλα για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και εποπτεία από τον ίδιο τον υπουργό, παραπέμπονται, όπως είχε άλλωστε προβλεφθεί, στις καλένδες, κι αφήνουν ένα από τα σημαντικότερα έργα για την Κρήτη και τη χώρα, να ταλανίζεται και να βρίσκεται διαρκώς εν μέσω προβλημάτων, αναβολών και καθυστερήσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει