Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Έκρηξη τζίρου παρά τις σημαντικές απώλειες

119

Μια συνεδρίαση επικεντρωμένη στη Motor Oil ήταν η τελευταία της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε με σημαντικές απώλειες, ειδικά στις τράπεζες, σημείωσε  έκρηξη τζίρου λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI και την αντικατάσταση της Folli Follie από τη Motor Oil της οποίας ο συνολική αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,36% κλείνοντας στις 729,62 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 738,94 (-0,10%) και 728,15 μονάδων (-1,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129,7 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 25 εκατ. τεμάχια.

Το καλοκαίρι ολοκληρώνεται και το χρηματιστήριο είχε κάποια καλά νέα να κεφαλαιοποιήσει όπως οι αναβαθμίσεις, η αυξημένη κερδοφορία εταιριών, το κλείσιμο της αξιολόγησης κ.α., ωστόσο η διττή φύση της ελληνικής αγοράς λειτούργησε ανασταλτικά στο να εκδηλωθεί κάποιο σταθερό ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένοντας τελικά στα ίδια επίπεδα.

Ουσιαστικά η ελληνική αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί αναδυόμενη σε ώριμο στάδιο αφού ναι μεν έχει σταθερό νόμισμα και παρουσιάζει υψηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως εσωκλείει ειδικά διαρθρωτικά ρίσκα που στερούν την προσέγγιση σε επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα παραμονής όπως στις ανεπτυγμένες αγορές. Τα διαρθρωτικά προβλήματα και οι προοπτικές της οικονομίας θα απασχολήσουν την αγορά αρκετά το επόμενο διάστημα.

Στις διεθνείς αγορές κορυφώνονται οι ανησυχίες στους επενδυτές για τον εμπορικό πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, στο κλείσιμο της εβδομάδας. Η διαμάχη έχει επισκιάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά και την προθεσμία για την ολοκλήρωση της Nafta, που λήγει σήμερα. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει