Ευχολόγια και υποσχέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

114

Με το βλέμμα στραμμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι η πρώτη συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου μετά το τέλος των μνημονίων.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως όλες οι θυσίες του λαού πραγματοποιήθηκαν με στόχο να φύγουν ανεπιστρεπτί οι εποχές των μνημονίων και για να μην ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στις εποχές του φόβου για χρεοκοπία.

«Καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για την ανάγκη επιτάχυνση κι εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και την οικονομία.  «Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας:

«Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μην πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Αναφορές έκανε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τονίζοντας ότι σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των παιδικών σταθμών, κάνοντας σαφές πως θα υπάρξει αύξηση των θέσεων στις δομές.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.

Με «όπλο» του το θετικό πρόσημο από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη λήξη των μνημονίων, όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να ανέβει στην Θεσσαλονίκη και να συνομιλήσει με παραγωγικούς φορείς, επιχειρώντας να πραγματοποιήσει μια ηγετική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει στο έπακρον στην Θεσσαλονίκη, το αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάμψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Μακεδονία μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει