Στη γιορτή του Άϊ- Γιαννιού

ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ

353

ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ: Στη γιορτή του Άϊ- Γιαννιού

29 Αυγούστου, του Άι Γιαννιού του Ρηγολόγου ή του Μεσοκαμπίτη, η γιορτή του οποίου είναι σημείο αναφοράς  κάθε χρόνο για όλους τους Λασιθιώτες και όχι μόνο.

Εκεί, καταμεσής του κάμπου, είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου και όχι τυχαία στον ομφαλό του εύφορου κάμπου και θεωρείται από όλους τους Λασιθιώτες ο κοινός Άγιός τους και προστάτης τους.

Το παλλασιθιώτικο πανηγύρι του Άι Γιάννη είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από όλα τα πανηγύρια στο Οροπέδιο και χιλιάδες κόσμος μαζευόταν από παλιά στην χάρη του και τα γλέντια με τους χορούς δίναν και παίρναν σε όλα τα χωριά του από την παραμονή.

Μέρα νηστείας είναι, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε καθιερωθεί να κρατάει η νηστεία μέχρι το απόγευμα.

Σήμερα μπορεί πολλά να άλλαξαν ως προς τις συνήθειες και τα έθιμα στη χάρη του Αγίου Ιωάννου, αλλά συνεχίζεται και γιορτάζεται με πλήθος κόσμου, από ντόπιους και ξένους.

Θεωρώ ότι ο Άι Γιάννης είναι ο Άγιος που όλους τούς Λασιθιώτες τούς ένωνε και τους ενώνει και κάνει να βλέπει ο κάθε Λασιθιώτης τον άλλο σαν συγχωριανό του.

Η φωτογραφία αυτή είναι οικογενειακή, στις 29-08-1966, ημέρα της χάρης του Αγίου έξω από την εκκλησία με χωριανούς και συγγενείς. Κείμενο & φωτογραφία Νίκος Φουκαράκης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει