ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Συγκίνηση, “καρφιά”και ένα… όπλο

195

Ορκίστηκαν χθες τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου

Με διαφορετικούς όρκους η ορκωμοσία των νέων υπουργών

Ορκίστηκαν χθες τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Τον πολιτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Γεροβασίλη, Ζορμπά και Νοτοπούλου, και οι κύριοι Χαρίτσης, Καλογήρου, Κουβέλης, Σαντορινιός, Πιτσιόρλας, Ρήγας, Κρέτσος, Δημαράς και Γιαννακίδης. Τον θρησκευτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Παπακώστα, Χρυσοβελώνη, Κόλλια-Τσαρουχά και Τελιγιορίδου, και οι κύριοι Αραχωβίτης και Μπόλαρης.

Η ορκωμοσία για όσους επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμεντα και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Το υπουργικό συμβούλιο θα διεξαχθεί πιθανόν σήμερα, Πέμπτη.

Ορκίστηκαν χθες τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου

Ορκίστηκαν πολιτικά οι κ.κ. Όλγα Γεροβασίλη, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Καλογήρου, ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μυρσίνη Ζορμπά, ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Φώτιος-Φανούριος Κουβέλης, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αστέριος Πιτσιόρλας, ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παναγιώτης Ρήγας, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αικατερίνη Νοτοπούλου, ως υφυπουργός Εσωτερικών, Ευστάθιος Γιαννακίδης, ως υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ελευθέριος Κρέτσος, ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γεώργιος Δημαράς, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ορκίστηκαν χθες τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου

Ορκίστηκαν θρησκευτικά οι κ.κ.  Μαρία – Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου, ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Αραχωβίτης, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ως υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μάρκος Μπόλαρης, ως υφυπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη στις πρώτες δηλώσεις της: «Μεγάλη πρόκληση το θέμα της ασφάλειας, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η ασφάλεια των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας θα συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας» είπε μεταξύ άλλων.

Ο νέος υπ. Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης αρκέστηκε να πει: «Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Η πρόκληση είναι μεγάλη το γνωρίζουμε και θα ανταποκριθούμε».

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε: «Θα παλέψουμε η αγροτική ανάπτυξη να βρει τη θέση που της αξίζει».

 

Χάρισε στον Κουβέλη... ναζιστικό όπλο oΠάνος Καμμένος!

Χάρισε στον Κουβέλη… ναζιστικό όπλο!

Φορτισμένο ήταν το κλίμα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας χθες. Ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τον κ. Κουβέλη για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν, ενώ από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουβέλης καλωσόρισε τον κ. Ρήγα και την κ. Κόλλια Τσαρουχά.

«Οι ευχές μου είναι στο νέο σας πόστο να έχετε την βοήθεια του Αγίου Νικολάου», τόνισε απευθυνόμενος στον Φώτη Κουβέλη ο Πάνος Καμμένος. Ο Π. Καμμένος αποχαιρέτησε τον Φώτη Κουβέλη με ένα συλλεκτικό όπλο MP 40.

Ενα γερμανικό όπλο που παρήχθη στη ναζιστική Γερμανία και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση για την επιλογή του. Σημειώνεται πως ο Πάνος Καμμένος είναι μεγάλος θαυμαστής των όπλων κάτι το οποίο δεν ισχύει για τον Φώτη Κουβέλη.  Το κλίμα κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν βαρύ, λόγω του θανάτου του επισμηναγού της Π.Α. Νικόλαου Βασιλείου.

 

 

 ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΕΣ, παρουσία του προκατόχου του, Πάνου Σκουρλέτη

Ο Χαρίτσης υπόσχεται συνέχεια!

Τη βούλησή του να υλοποιήσει «τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση», με αιχμή το πρόγραμμα «Κλεισθένης», εξέφρασε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΕΣ, παρουσία του προκατόχου του, Πάνου Σκουρλέτη και των νέων υφυπουργών, Κατερίνας Νοτοπούλου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» ως την «κορυφαία στιγμή του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και πολλά χρόνια», διότι, μεταξύ άλλων, καθιερώνει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς «είναι κατεξοχήν οι τοπικές κοινωνίες εκείνο το πεδίο όπου μπορούν να δομηθούν συναινέσεις και νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες». Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται ωστόσο στην εφαρμογή τους «και γι’ αυτό, η δουλειά που μας περιμένει από εδώ και μπρος, είναι πάρα πολύ σημαντική για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι οι πόρτες του Υπουργείου θα εξακολουθήσουν να είναι ανοιχτές για συλλόγους εργαζομένων, για φορείς της αυτοδιοίκησης και για όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου, «για να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να βρούμε συναινέσεις, έχοντας μια πάρα πολύ ισχυρή βούληση να υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση».

Αναφορά στον «Κλεισθένη» έκανε και ο κ. Σκουρλέτης, όχι μόνο από την πλευρά του υπουργού που το πρόγραμμα φέρει την υπογραφή του, αλλά από τη νέα θέση του ως γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ειδικότερα ότι «αυτή η δημοκρατική μεταρρύθμιση που οδηγεί στη χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης, είναι για μας που θα δώσουμε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ένα όπλο για να καταρτίσουμε πλατιές και νικηφόρες συνεργασίες, αλλά με σαφές προγραμματικό στίγμα και με όρους διακριτότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι ώριμες να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα. Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι οι “καλοχαιρέτες” της προηγούμενης περιόδου. Αυτοί θα πάνε στην άκρη με την ψήφο του κόσμου. Σήμερα, νέες δυνάμεις με φαντασία θα πάρουν την υπόθεση των τοπικών κοινωνιών στα χέρια τους».

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο απερχόμενος Υπουργός Σταύρος Κοντονής

Απέφυγε να μιλήσει ο Κοντονής

“Αποτελεσματική Δικαιοσύνη για τους πολλούς” θα είναι το σύνθημα του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, όπως δήλωσε ο ίδιος, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα. Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο απερχόμενος Υπουργός Σταύρος Κοντονής απέφυγε να μιλήσει για το έργο του στα σχεδόν 3 χρόνια της θητείας του, ως είθισται, όπως ανέφερε με νόημα, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του παρείχε.

Εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως καθήκον μας είναι να μη γυρίσει πίσω η Ελλάδα. Ο νέος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες τη βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της Δικαιοσύνης, τη στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς τόνισε “ότι η συντριπτική πλειοψηφία, οχι όλοι, εκτελούν τα καθήκοντά τους με εργατικότητα και εντιμότητα” ενώ επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα συστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια.  Στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη με τη Νέα Δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός”.

ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γιάννης Δραγασάκης στην τελετή παραλαβής παράδοσης με τον νέο υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη

Δύσκολος ρόλος για τον Γιαννακίδη

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην πραγματικότητα λειτουργεί ως Υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως Υπουργείο επενδύσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γιάννης Δραγασάκης στην τελετή παραλαβής παράδοσης για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη να έχει αντίκρυσμα στην απασχόληση, στο εισόδημα και στην καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτό έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας».

Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα του νέου υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς στο παρελθόν, ως βουλευτής, έχει συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου για να δοθεί έμφαση στις περιφέρειες με ιδιαίτερα προβλήματα.

 

 η παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάμεσα στον Βαγγέλη Αποστόλου και τον νέο υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη

Κλίμα συγκίνησης στο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάμεσα στον Βαγγέλη Αποστόλου και τον νέο υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη καθώς και στον πρώην αναπληρωτή υπουρ γό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη και τη νέα υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου. «Έγιναν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο» είπε κατά την ομιλία του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, συμπληρώνοντας «προσδοκία μας είναι να γίνουν και άλλα».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, καθώς και τον Βαγγέλη Αποστόλου για τη μεταξύ τους συνεργασία με τον οποίο όπως είπε «μοιραστήκαμε μαζί σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες της πρώτης αριστερής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ». Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου κατά την ομιλία του στάθηκε στο έργο που έγινε κατά τη διάρκεια των 3 ετών και 7 μηνών που ήταν στο «τιμόνι» του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, δήλωσε «προτεραιότητα ήταν να νοικοκυρέψουμε τις πληρωμές και να διασφαλίσουμε ότι ο αγρότης θα παίρνει τα λεφτά του έγκαιρα και προγραμματισμένα».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «υλοποιήθηκε με νόμο η πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα», ενώ στάθηκε επίσης και στην ηλικιακή ανασυγκρότηση του χώρου.

 

Τα 2 Υπουργεία

Σήμερα  θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο:  Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 και ώρα 10.30, στο αίθριο του κτηρίου του Υπουργείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει