12, ίσως και 11, οι ομάδες ανδρών της ΕΚΑΣΚ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟ “ΗΡΑΚΛΕΙΟ” ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ

651

Με 12 τελικά ομάδες οι οποίες ίσως γίνουν 11 θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚ αφού χθες, πριν την κλήρωση των πρωταθλημάτων της ένωσης αποχώρησε η Ιεράπετρα (δεν έχει όπως ενημέρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ενηλίκων για να πάρει μέρος) ενώ η Μεσσαρά είναι αμφίβολο αν αντέξει να αγωνίζεται επειδή αθλητές της δεν μπορούν να παίζουν Σαββατο (εργάζονται, είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας).

Σάββατο είναι η ημέρα που επανάφερε, πολύ σωστά ,τους αγώνες των ανδρών η ΕΚΑΣΚ κι έτσι αναμένεται περισσότερη προσελευση κόσμου ενώ την Κυριακή ομάδες της πόλης θα έχουν συμπαράσταση στις εθνικές κατηγορίες.

Αποχώρηση-είθισται στις κληρώσεις να συμβαίνει αυτό-είχαμε από το πρωτάθλημα εφήβων (Πλατανιάς, Νεάπολη, ΟΑΣΗ) αλλά και από το κορασίδων (Αναγέννηση). Στον αντίποδα είχαμε  αναγνώριση νέου σωματείου στα Χανιά που ακούει στο όνομα Όμιλος Σκακιου Χανίων και θα αγωνιστεί στο παιδικό πρωτάθλημα.

Στην χθεσινή κλήρωση ο προπονητής του Ηράκλειο κ.Μαρκάκης πρότεινε να υπάρξει αγώνας μπαράζ στους παίδες (Β Κατηγορία) και η νικήτρια ομάδα από τον αγώνα αυτόν  να περνά στην τελική φάση, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια αλλά δεν ψηφίστηκε.

Η αγωνιστική περίοδος, ως γνωστόν, θα αρχίσει στις 13 Οκτωβρίου με τους άνδρες.

Πέρα από τα επιμέρους που αφορούν κάθε κατηγορία, είναι σημαντικό να τονιστεί ξανά ότι η διοργανώτρια αρχή προχώρησε σε τροποποίηση του άρθρου 7 της γενικής προκήρυξης, σε μία προσπάθεια να στηρίξει οικονομικά τα σωματεία της.

Έτσι λοιπόν, θα αναλάβει την πληρωμή όλων των παράβολων, στα πρωταθλήματά της, για την πληρωμή των μετακινήσεων, ημεραργιών των διαιτητών και κριτών, μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι, μέχρι και την προηγούμενη χρονιά, τα παραπάνω ήταν μέσα στις υποχρεώσεις των ομάδων.

Η ΕΚΑΣΚ θα είναι υπεύθυνη για τις διαφημίσεις, τους χορηγούς και τις διαφημιστικές πινακίδες στα γήπεδα ενώ τα γηπεδούχα σωματεία καλούνται να καταβάλουν την πληρωμή των διαιτητών και κριτών, πριν την έναρξη του αγώνα.Χθές τα σωματεία πήραν και τις νέες μπάλες τους(Molten)

Σάββατο οι άνδρες

Το πρωτάθλημα των Ανδρών (μετά από 9 χρόνια στις εθνικές κατηγορίες θα αγωνιστεί στο τοπικό το “Ηράκλειο”) θα γίνεται Σάββατο (πρεμιέρα στις 13/10) ενώ μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, οι 4 πρώτες ομάδες θα συναντηθούν μεταξύ τους στις τρεις νίκες (1-4, 2-3), μεταφέροντας τα μεταξύ τους αποτελέσματα της Α’ φάσης.

Πλεονέκτημα έδρας θα έχει ασφαλώς η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Αντίθετα στον τελικό που και πάλι θα κριθεί στις 3 νίκες, δεν θα υπολογίζονται τα ματς της α’ φάσης. Για το πρωτάθλημα Ανδρών σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των αθλητών,υποχρεούνται τα σωματεία να έχουν στη 12άδα τους τουλάχιστον δύο αθλητές κάτω των 20 ετών (δηλαδή γεννηθέντες το 1998 και νεότεροι) και δύο αθλητές κάτω των 22 ετών (γεννηθέντες το  1996 και νεότεροι) και θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει στην πεντάδα τουλάχιστον ένας απ’ αυτούς στα τρία πρώτα δεκάλεπτα.

Έφηβοι

Στο πρωτάθλημα των Εφήβων (έναρξη 16/9) οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα συναντηθούν μεταξύ τους σε φάιναλ φορ (Α1-Β2, Β1-Α2) απ’ όπου θα προκύψει ο πρωταθλητής. Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2019-20, το πρωτάθλημα των εφήβων θα διεξαχθεί σε Α’ και Β’ κατηγορία βάσει της φετινής κατάταξης. Η Α’ κατηγορία θα συγκροτηθεί από τις 5 πρώτες ομάδες κάθε Ομίλου και όλες οι υπόλοιπες θα συμμετάσχουν στη Β’ κατηγορία.

Παίδες

Η έναρξη του πρωταθλήματος Παίδων Β’ θα γίνει στις 16/9. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη από κάθε όμιλο προβιβάζεται στην Α’ κατηγορία για την επόμενη περίοδο.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή της 2ης ομάδας επιτρέπεται, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να συνεχίσει στη 2η φάση των πρωταθλημάτων.

Οι πρώτες από κάθε όμιλο, θα  αγωνιστούν μεταξύ τους σε μονό αγώνα και η νικήτρια ομάδα θα περάσει στη Β’ φάση, όπου προκρίνονται οι τρεις πρώτες ομάδες της Α’ κατηγορίας και η νικήτρια από τον αγώνα μπαράζ της Β κατηγορίας. Οι 4 αυτές ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο σε φάιναλ φορ.

Γυναίκες-Νεάνιδες

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου θα γίνει το πρώτο τζάμπολ των γυναικών. Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η πρώτη της βαθμολογίας. Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι νεανίδες. Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η πρώτη της βαθμολογίας.

Κορασίδες

Τα σωματεία (πρεμιέρα 14/10) θα συναντηθούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες και οι 4 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, θα προκριθούν στο φάιναλ φορ (1-4, 2-3).

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει