Από το Ηράκλειο στην… Αιθιοπία

Ο Ηρακλειώτης καθηγητής, που επιλέγει να διδάξει στην... Αιθιοπία

3.118

Στη μακρινή Αιθιοπία θα διδάξει στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας, βάζει ο Ηρακλειώτης καθηγητής φυσικής κ. Βασίλης Φρογάκης

Αναζητά διαρκώς νέες εμπειρίες και όνειρό του είναι να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Ηρακλειώτης καθηγητής φυσικής, κ. Βασίλης Φρογάκης, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη μακρινή Αιθιοπία, όπου και θα διδάξει στο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργεί στην ελληνική κοινότητα της χώρας.

Ο φυσικός κ. Βασίλης Φρογάκης ετοιμάζεται να διδάξει σε σχολείο της Αιθιοπίας
Ο φυσικός κ. Βασίλης Φρογάκης ετοιμάζεται να διδάξει σε σχολείο της Αιθιοπίας

Ο καθηγητής γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως κατέκτησε, τελικά, την καρδιά του αφού μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει ξανά στην Κρήτη. Είναι μόνιμος εκπαιδευτικός, διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ και έχει διδάξει σε σχολεία στη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Καβάλα και το Κιλκίς.

Δεν έχει ακόμα δημιουργήσει οικογένεια και θέλει να γνωρίσει νέα μέρη, ανθρώπους και πολιτισμούς.

Έτσι, όταν εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας ζητούσε εκπαιδευτικούς για το εξωτερικό, άρπαξε την ευκαιρία. Στην εγκύκλιο, υπήρχαν θέσεις σε σχολεία στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αίγυπτο, το Κογκό και την Αιθιοπία, όπου επέλεξε ο ίδιος να πάει.

«Η ζωή στην Αιθιοπία είναι φτηνή, το κλίμα είναι καλό. Η ελληνική κοινότητα είναι στην πρωτεύουσα, όπου θα μείνω κι εγώ, και από όσο γνωρίζω είναι ένα ασφαλές μέρος με πολλούς Έλληνες και, γενικότερα, Ευρωπαίους.

Συνολικά, έχει περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους», αναφέρει.

Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο κάνουν συνολικά μάθημα 25 παιδιά και διδάσκουν δέκα καθηγητές. Υπάρχουν παιδιά που προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσουν για να σπουδάσουν σε ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το Ηράκλειο στην... Αιθιοπία θα διδάξει στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας, βάζει ο Ηρακλειώτης καθηγητής φυσικής κ. Βασίλης Φρογάκης
Θέλει να συλλέξει εμπειρίες και εικόνες από λαούς και πολιτισμούς

Επιπλέον κίνητρο για να επιλέξει τη συγκεκριμένη χώρα και να φύγει από την Ελλάδα είναι και το οικονομικό, αφού προσφέρεται μισθός και από την Αιθιοπία αλλά και την χώρα μας. Ο κ. Φρογάκης θα μένει ακριβώς δίπλα στο σχολείο, κάτι που δεν είχε την ευκαιρία να απολαύσει μέχρι σήμερα, αφού συνήθως έκανε μάθημα σε χωριά ενώ έμενε στη Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος είναι να μείνει στην Αιθιοπία για τρία σχολικά χρόνια αλλά αν για κάποιο λόγο επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα μπορεί να το κάνει μόλις τελειώσει η ερχόμενη σχολική χρονιά.

Από το Ηράκλειο στην... Αιθιοπία θα διδάξει στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας, βάζει ο Ηρακλειώτης καθηγητής φυσικής κ. Βασίλης Φρογάκης

Έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον διευθυντή του σχολείου και συναδέλφους του που διδάσκουν εκεί, με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον υπεύθυνο για τα σχολεία της Αφρικής.

«Θέλω να δω και άλλα μέρη.

Από την Αιθιοπία μπορείς να πας σε προορισμούς που από την Ελλάδα κοστίζει πολύ για να τους επισκεφτείς», αναφέρει.

Όνειρό του είναι να ταξιδέψει στη Μαδαγασκάρη ενώ ελπίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει την οικονομική δυνατότητα να δει από κοντά την Αυστραλία.

Το «μικρόβιο» είναι μάλλον οικογενειακό αφού και η θεία του δίδασκε για χρόνια στην Ισπανία.

«Οι γονείς μου με στηρίζουν, όλοι οι συγγενείς μου, στην αρχή ήταν λίγο διστακτικοί αλλά, τελικά,  δέχτηκαν ότι θα φύγω», αναφέρει.

Ο κ. Φρογάκης, που έχει καταγωγή από τις Καμάρες, σε ερώτηση αν σκέφτεται κάποια στιγμή να ρίξει άγκυρα στην Κρήτη, απαντά πως δεν είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει για το κοντινό μέλλον, θα το σκεφτεί μετά που θα περάσουν άλλα δέκα χρόνια περιπλάνησης στο εξωτερικό…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει