Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των οφειλών στον ΟΑΕΕ

422

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να προβεί το Υπουργείο σε νομοθετικές ενέργειες προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών 20.000€ στον ΟΑΕΕ σε όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν νέα αίτηση συνταξιοδότησης μετά την απώλεια του δικαιώματος που έχουν με την πρώτη αίτηση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με το Π.Δ. 2581/2005, άρθρο 30 παρ.2 & το νόμο 4387/2016 άρθρο 29, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που αιτούνται συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν οφειλή άνω των 20.000€, τους δίνεται το δικαίωμα εντός διμήνου, να εξοφλήσουν άμεσα το υπερβαίνον ποσό των 20.000 ευρώ και τα 20.000 ευρώ να παρακρατούνται σε δόσεις από τη σύνταξη τους.

Στις περιπτώσεις που μέσα στη δίμηνη προθεσμία αυτό δεν καταστεί δυνατό, η καταβολή της σύνταξης αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο συνετελέσθη η πλήρης εξόφληση της οφειλής, με την απαραίτητη προϋπόθεση υποβολής νέας αίτησης συνταξιοδότησης.

Επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει επιβαρύνει έντονα τους ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να οφείλουν στον ΟΑΕΕ σημαντικά ποσά και Επειδή είναι άδικο να μην μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της ρύθμισης των 20.000€ σε δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης τους.

Ερωτάστε κα Υπουργέ

Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών 20.000€ στον ΟΑΕΕ σε όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν νέα αίτηση συνταξιοδότησης μετά την απόλεση του δικαιώματος που έχουν με την πρώτη αίτηση;”

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει