Καμπανάκι κινδύνου για την ενδεχόμενη κατανάλωση λαγοκέφαλου

444

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εκ νέου η Περιφέρεια Κρήτης αναφορικά με την κατανάλωση λαγοκέφαλου, η οποία ενημερώνει πως το συγκεκριμένο ψάρι είναι ιδιαίτερα τοξικό, επικίνδυνο και δεν τρώγεται. Η ανακοίνωση της Περιφέρειας εκδόθηκε μετά από τις κατά καιρούς αναφορές «στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί αν κάποιος γνωρίζει πώς να το καθαρίσει, καθώς και πληροφορίες ότι έχουν γίνει απόπειρες κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους».

Η Περιφέρεια εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών κι ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας «πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη που περιέχει, η οποία βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα».

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Η τοξικότητά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος.

Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του κυρίως τους θερινούς μήνες.

Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.

Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.

Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί.

Η εμπορία του απαγορεύεται. Λόγω της πρόσφατης διάνοιξης της νέας διώρυγας του Σουέζ, πιθανόν νέα είδη να εμφανιστούν για πρώτη φορά.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι αλιείς σε περίπτωση σύλληψης στα εργαλεία τους  αλιευμάτων τα οποία δεν αναγνωρίζουν, να κρατούν το δείγμα (συντηρημένο ή κατεψυγμένο) και να το προσκομίζουν στα τμήματα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή να επικοινωνούν με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει