Ερώτηση για τις “εξοντωτικές εφημερίες”

288

Εξοντωτικά είναι τα  προγράμματα των εφημεριών για τους γιατρούς στο ΠΑΓΝΗ, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας.

«Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) εκβιαστικά απαιτείται η «συναίνεση» γιατρών στην πραγματοποίηση εξοντωτικών προγραμμάτων εφημεριών χωρίς τον χρόνο ανάπαυσης που δικαιούνται.

Διευθυντές τμημάτων καθώς και όσοι γιατροί κλινικών-μονάδων-εργαστηρίων πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία υποχρεώνονται να υπογράφουν βεβαιώσεις ότι εφημέρευσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών και ότι «δόθηκαν οι ημέρες ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία, σύμφωνα με τον νόμο 3754 (ΦΕΚ 43/11.3.2009)».

Δεν φτάνει που γιατροί σε διάφορα τμήματα αναγκάζονται συχνά να κάνουν 10 ή και περισσότερες εφημερίες το μήνα για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, υποχρεώνονται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να αναλάβουν ουσιαστικά την ευθύνη της υπερεφημέρευσης», αναφέρουν.

Τονίζουν, ακόμα, πως «η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των γιατρών είναι αποτέλεσμα της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, που επιφέρει τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία σαν ανεπιθύμητο κόστος για το κράτος. Σε αυτή την πολιτική ζητούν την ανοχή και τη συνενοχή των εργαζομένων».

Ρωτούν τον υπουργό:

1) Τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην υποχρεώνονται οι γιατροί να πραγματοποιούν και να συνυπογράφουν εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών;

2) Πότε θα υπογραφεί νέα κλαδική συμφωνία με σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας – 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά την εφημερία;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει