Βιτσέντζος είν’ ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος…

Τη λαμπυράδα της φωτιάς ορέχτηκα κι εθώρου Κι εσίμωσα κι εκάηκα, να φύγω δεν εμπόρου

1.933

Ερωτόκριτος, ένα από τα πιο σπουδαία ποιήματα της κρητικής λογοτεχνίας και μυθιστορίας που αναφέρεται στον έρωτα ανάμεσα σε δυο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, απολαύσαμε δραματοποιημένο, στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης.

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Σητείας σε συνεργασία με τη φιλαρμονική ορχήστρα και αρωγό την Περιφέρεια Κρήτης μάς καθήλωσαν χθες βράδυ σε μια επική ονειρική παράσταση σκηνοθετημένη από τον υπερταλαντούχο Νάσο Ζαγκότη.  Διηύθυνε, συνέθεσε και ενορχήστρωσε «μαεστρικά» ο Γιώργος Φουρναράκης.

Μια μουσική θεατρική παράσταση που πήρε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο δουλειάς προκειμένου να κάνει το πρώτο της βήμα στο τόπο του Κορνάρου τη Σητεία και να ανοίξει τα φτερά της στην υπόλοιπη Κρήτη και Ελλάδα…

Μια παράσταση από ανθρώπους τόσο ταλαντούχους με πάθος και μεράκι που κάνουν την υπέρβασή τους πάνω στη σκηνή,  χορεύουν σαν αερικά, τραγουδούν, αφηγούνται, παίζουν…Μέχρι και ο Παπαιωάννου θα ζήλευε τη χάρη και την κίνησή τους αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι εκτέθηκαν σε σπουδαίους ρόλους για πρώτη τους φορά.

Τα υπέροχα ευρηματικά περιστροφικά σκηνικά, απαιτητικά πάντα στην σύλληψη και την υλοποίησή τους μας άφησαν άφωνους με το που ξεκίνησε η παράσταση.  Δημήτρης Τσακαλάκης, ο αρχιτέκτονας που διεισδύει  μοναδικά στην ψυχοσύνθεση του σκηνοθέτη και ικανοποιεί τις σκηνικές απαίτησης σχεδόν κάθε έργου του. Την παράσταση έντυσε η Ιωάννα Βασιλοπούλου με καταπληκτικά χρώματα κι αέρινα υφάσματα στα ρούχα που ακολουθούσαν και συμπλήρωναν άψογα την κίνηση των ηθοποιών.

Μια συγκλονιστική βραδιά με την γλώσσα του Ερωτόκριτου να αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο όπως αναφέρει ο  Γιώργος Σεφέρης,  ως  η τελειότερα οργανωμένη γλώσσα που άκουσε ο μεσαιωνικός κι ο νεότερος Ελληνισμός εκφράζοντας με σταθερό χαρακτήρα την ευαισθησία του κόσμου που τη μιλούσε.

Μ’ αυτή την καταπληκτική έμμετρη αφηγηματική λαλιά την περιπετειώδη πλοκή το ιπποτικό περιβάλλον το υπερφυσικό ή μαγικό στοιχείο ταξιδέψαμε χθες σε αλλοτινούς καιρούς  και βιώσαμε την παντοδυναμία του έρωτα κόντρα στο κατεστημένο της εποχής αλλά και τις αξίες της φιλίας, της πίστης της γενναιότητας που τόσο αβίαστα μετουσιώθηκαν μέσα μας.

Αξίζουν άπειρα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και μια ευχή: να συνεχίσουν να παράγουν πολιτισμό με σεβασμό και πάθος όπως αυτοί  ξέρουν!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει