Στην Κένυα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

330

Στην Κένυα «χτυπά η καρδιά» της ιεραποστολής, τόνισε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β’.

Την προηγούμενη βδομάδα, λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Μακαρίου, εντός της Πατριαρχικής Σχολής, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου, Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νιέρι και Όρους Κένυα κ. Νεοφύτου και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου, με πλειάδα ιερέων και διακόνων. Έψαλλε η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής στα Σουαχίλι, Αγγλικά και Ελληνικά.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος με φίλους και συγγενείς των δεκαεπτά αποφοιτησάντων ιεροσπουδαστών, προερχόμενων, εκτός της Κένυας, από Μπουρούντι, Ρουάντα, Μαδαγασκάρη και Ζάμπια. Παρέστησαν, επίσης, οι Πρέσβεις της Ελλάδας, Σερβίας, Ρωσίας, Αιγύπτου και ο Νούντσιος του Πάπα.

Τονίστηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε ο ιδρυτής και κτήτωρ της Σχολής, αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ο Γ’. Ακολούθησε, στον παρακείμενο μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Σοφίας, η επίσημη τελετή αποφοίτησης, μέσα σ’ ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης, με την παρουσία των ξένων πρέσβεων και πλήθος κόσμου.

Εξετελέσθη πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα ύμνων και τραγουδιών από διάφορες χορωδίες.

Η όλη τελετή έκλεισε με αυτοσχέδια προσευχή του Έξαρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Αρχιμανδρίτη Αθηνόδωρου.

Την επομένη ημέρα το πρωί,  ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, με συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακάριο, τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Νιέρι και Όρους Κένυα κ. Νεόφυτο και Κισούμου και Δυτικής Αφρικής κ. Αθανάσιο, τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο χωριό Ριρόνι – περιχώρου της Ναϊρόμπης – πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν αρκετοί ιερείς απ’ όλη την Κένυα και παρευρέθηκαν πιστοί από τις γύρω ενορίες. Η επίσημη υποδοχή έγινε στον κεντρικό δρόμο μ’ επικεφαλής τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, του κλήρου και του πιστού λαού του Θεού.

Σχηματίστηκε πομπή που κατέληξε στον Ιερό Ναό, όπου περίμεναν να υποδεχθούν τον Μακαριώτατο «μετά βαΐων και κλάδων». Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός, η χαρά και αγαλλίαση του κόσμου, αφού οι περισσότεροι έβλεπαν για πρώτη φορά τον Προκαθήμενο του δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Θύμιζε η όλη υποδοχή το «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος…».

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε μέσα σ’ ένα μυσταγωγικό και βαθύ πνευματικό κατανυκτικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού του Θεού και των ιεροσπουδαστών, που μαζί με το εκκλησίασμα έψαλλαν τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία μελωδικότατα.

Προ της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον π. Μάρκο, από τους παλαιούς συνεργάτες της Εκκλησίας της Κένυας.

Μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα, ο ευσεβής λαός του Θεού, μαζί με τον Πατριάρχη, τους Επισκόπους και τους ιερείς, έτσι όπως συνηθίζεται στην Αφρική τραγούδησαν και χόρεψαν ωραίους παραδοσιακούς και χριστιανικούς ύμνους.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα γιορταστικό πρόγραμμα με παιδιά από διάφορες ενορίες και πλούσιο παραδοσιακό γεύμα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει