Ο κερατάς μεταμοντέρνος Οδυσσέας στην Ιθάκη τού σήμερα

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

257

Οι Κύκλωπες ζητούν λεφτά για 200 χρόνια από τον Οδυσσέα για να τον αφήνουν να πίνει από δω κι από κει

Θυμάμαι έντονα από τις παιδικές μου μνήμες, όταν μαζί με τους γονείς μου ακόμα, περνούσαμε από την Κεφαλονιά στην Ιθάκη.
Κι ήταν τόσο φρέσκια η ανάγνωση της Οδύσσειας, που το σκηνικό με συνεπήρε και σκεφτόμουν πως μια Ιθάκη πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος του ταξιδιού. Μια τέτοια αποζημίωση για τους Βησιγότθους και τους Κύκλωπες κάθε άθλου.

Όμως σήμερα η Ιθάκη επιφυλάσσει άλλη αποζημίωση κι άλλο ταξίδι. Στη μεταμοντέρνα εκδοχή της, οι Βησιγότθοι μένουν στο παλάτι για 60 χρόνια, οι Κύκλωπες ζητούν λεφτά για 200 χρόνια από τον Οδυσσέα για να τον αφήνουν να πίνει από δω κι από κει, τη στιγμή που ο ίδιος δεν νοιάζεται καθόλου με ποιον θα κοιμάται η Πηνελόπη, αρκεί αυτός να έχει τον θρόνο.

Αυτούς περίπου τους συμβολισμούς διάλεξε ο Αλέξης Τσίπρας, για να παρουσιάσει σήμερα από την Ιθάκη την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ο πρωθυπουργός, ως μεταμοντέρνος Οδυσσέας, έχοντας μεθύσει από το τραγούδι των Σειρήνων της εξουσίας, θα παρουσιάσει την Ελλάδα της κοσμογονίας μέσα από την Ιθάκη του νόστου.

Έτσι, στο πιο παραμυθένιο σκηνικό, θα κρυφτούν οι αλήθειες των τελευταίων χρόνων. Και κανείς ή σχεδόν κανείς δεν θα θυμηθεί ότι πίσω από τις λέξεις του άλλου Οδυσσέα κρύβεται ένα Υπερταμείο που παραμένει ως το 2115, ένα μνημόνιο διάρκειας ως το 2060 και μια περίοδος χάριτος 22 μηνών ως την επόμενη ημέρα κρίσης.

Θα ξεχαστεί πίσω από το διάγγελμα ότι το 2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν από 1 έως 3 μισθούς, όπως επίσης και το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2020 θα χάνουν έως 3 μισθούς από τη μείωση του αφορολόγητου.

Μέσα στη φιέστα, κανείς δεν θα θυμηθεί ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει επισημάνει ότι την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα επιβαρύνθηκε με επιπλέον χρέος της τάξεως των 200 δισ. Κι ασφαλώς θα ξεχαστεί ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώθηκε κατά 4% λόγω της μαζικής εξόδου νέων στο εξωτερικό.

Κατά τα άλλα, θα κάνουμε μια τρελή φιέστα εξόδου από τα μνημόνια. Κι ο Αλέξης – Οδυσσέας θα επαίρεται διότι θα μπορεί ξανά να ασκεί τις ίδιες πολιτικές που έφεραν τη χώρα στα μνημόνια. Και μπορεί όλους τους ξέμπαρκους να τους τρώει το σαράκι, αλλά όσοι ταξίδεψαν με καπετάνιο τον μεταμοντέρνο Αλέξη – Οδυσσέα δεν θα ζηλέψουν καθόλου τη σημερινή Ιθάκη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει