Μετά από 75 χρόνια, η θυσία τους παραμένει ζωντανή

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΧΗΛΙ

112

Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες που έπεσαν στο Τραχήλι Βοριζίων κατά τη μάχη με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 15 Αυγούστου 1943, πραγματοποίησαν ο Δήμος Φαιστού και η Τοπική Κοινότητα Βοριζίων, την περασμένη Κυριακή 19 Αυγούστου στο Τραχήλι.

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Φραγκιαδάκη Εμμανουήλ του Γεωργίου (Καπαρού), Μακεδονομάχου στο Τραχήλι
Έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Φραγκιαδάκη Εμμανουήλ του Γεωργίου (Καπαρού), Μακεδονομάχου

Στις εκδηλώσεις, έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Φαιστού κος Αρμουτάκης Γεώργιος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βοριζίων κος Αρχοντάκης Μανώλης, ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου του Σύριζα κος Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου της Ν.Δ. κος Αυγενάκης Λευτέρης, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κος Λεονταράκης Ιωάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος κος Καμπουράκης Λάμπρος, εκπρόσωπος του ανώτατου διοικητή φρουράς Ηρακλείου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαυράκης Γεώργιος, Ξηρουδάκης Ιωάννης, Χαλκιαδάκης Ζαχαρίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Τ.Κ. Βοριζίων, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαγαρικαρίου κος Μαυράκης Μιχαήλ, εκπρόσωπος του δημάρχου Αμαρίου, εκπρόσωποι των κομμάτων “Ανεξάρτητοι Έλληνες” και “Κίνημα Αλλαγής”, εκπρόσωπος της Αντιστασιακής Οργάνωσης “Ψηλορείτης” Γεωργίου Πετρακογιώργη, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου Βοριζίων, καθώς και συγγενείς των πεσόντων ηρώων.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Παναγίας Αρματοκρατούσας Βοριζίων και στη συνέχεια μνημόσυνο για τους πεσόντες, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα Πέτρου Μαρία δισέγγονη του Διονύση Φραγκιαδάκη (Τσελεκοδιονύση). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η εκδήλωση μνήμης στο Τραχήλι ολοκληρώθηκε με κέρασμα τοπικών εδεσμάτων για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Φραγκιαδάκη Εμμανουήλ (Καπαρού), Μακεδονομάχου, εντός του οικισμού των Βοριζίων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δάσκαλος – ιστορικός ερευνητής κος Καργάκης Κων/νος και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων προς τιμή του Ήρωα Μακεδονομάχου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει