ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

678

Η Τασούλα έχει μιλήσει!

Είχε χθες για μια ακόμη φορά η “Πατρίς” εκτενές αφιέρωμα για την απαγωγή της Τασούλας που συντάραξε την Κρήτη. Πολλά εχουν γραφεί, πολλά έχουν ειπωθεί, αλλά πολλά παραμένουν στο σκοτάδι. 68 χρόνια μετά και δεν ξέρουμε τι είχε συμβεί πραγματικά. Το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Τα βαθειά αμίλητα νερά», που γράφτηκε τελευταίο χρονολογικά, παρουσίασε την μια πλευρά της ιστορίας, δοσμένη από τη ματιά της οικογένειας Κεφαλογιάννη, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των μελών της οικογένειας Πετρακογιώργη!

Η Τασούλα, που ζει όλα αυτά τα χρόνια εκτός Κρήτης, μπορεί να μην μίλησε στους δημοσιογράφους που και τότε με την έκδοση του βιβλίου την πολιόρκησαν, αλλά το έκανε, όπως αποκάλυψε το cretalive, προς χάριν της πρώτης ανιψιάς της, αντιδημάρχου Ηρακλείου Αριστέας Πλεύρη, που μ’ ένα μαγνητοφωνάκι στο χέρι μίλησε μαζί της για περίπου 8 ώρες για το χρονικό της απαγωγής, για την οποία έφτασε στο σημείο… να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στο νησί!

 

Η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη

Θα το κάνει βιβλίο!

Και θα βγει ποτέ στο φως αυτή η καταγραφή που έγινε πριν από 12 χρόνια; Ναι, θα βγει, με τη δέσμευση να εκδοθεί μετά τον θάνατο της Τασούλας Πετρακογιώργη! Ομολογώ γνωρίζοντας  και κάποιες πικάντικες λεπτομέρειες κι επειδή παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που αποτυπώνει το βιβλίο της Γαλανάκη, πως θα γίνει χαμός!

Δεν θα γίνει ασφαλώς στην προεκλογική περίοδο, αλλά ευελπιστούμε να γίνει αμέσως μετά. Η αντιδήμαρχος είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει κάποια στιγμή να το γράφει, όπως αναμένεται να το κάνει και για το ημερολόγιο του παππού της, Γιώργου Πετρακογιώργη, του οποίου η έκδοση είναι ο διακαής της πόθος!

Η αντιδήμαρχος πάντως τονίζει ότι θα υπάρχουν ντοκουμέντα: «Και ασφαλώς η αφήγηση της Τασούλας θα συνοδεύεται από έγγραφα και ντοκουμέντα, από εφημερίδες του τοπικού και αθηναϊκού Τύπου, από όλα εκείνα δηλαδή που η κ. Γαλανάκη απέκρυψε ή αγνόησε, ακροβατώντας στην απίστευτη αντίφαση μεταξύ της ελευθερίας της λογοτεχνίας και του “δοκουμέντου”, όπως αυτάρεσκα ισχυρίζεται.

Μπορεί η αξιοπρέπεια της Τασούλας να μην της επιτρέπει να πέφτει στο ίδιο επίπεδο, αλλά η κ. Γαλανάκη οφείλει να γνωρίζει για ό,τι άμεσα σχεδιάζει ότι η κοινωνία ολόκληρη και ειδικότερα της Κρήτης θα της δώσει την ίδια απάντηση που έλαβε όταν ανερυθρίαστα εκμεταλλεύτηκε την “εξασφαλισμένη σιωπή των νεκρών και την αξιοπρέπεια των ζωντανών” έγραψε σε ανάρτησή της η αντιδήμαρχος.

 

@patris
Οι έξοδοι που θα μείνουν στην ιστορία: του Μωυσή, η έξοδος του Μεσολογγίου, Τελευταία έξοδος Ρίτα Χειγουρθ. Η Ελλάδα στις αγορές.
Gianis

 

 

Ο μακροβιότερος υπουργός!

Το δικό του αφιέρωμα κέρδισε ο Ευκλείδης! «Κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το 2009 δεν παρέμεινε στο αξίωμά του όσο αυτός. Αυτό ελάχιστα μπορούσε να το προσδοκά κανείς, όταν τον Ιούλιο του 2015 αναλάμβανε το Υπουργείο» γράφει ο ανταποκριτής της γερμανικής FAZ στην Αθήνα, Μίκαελ Μάρτενς.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος θυμάται όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Ήταν Οκτώβριος του 2012, σε ένα καφέ στην Αθήνα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε το σημείο συνάντησης, περνά για λίγο από δω για έναν φραπέ.

Κανείς δεν τον αναγνωρίζει, επειδή ακόμα δεν είναι υπουργός, αλλά μόνο ένας οικονομικός εμπειρογνώμονας στον επιδιωκόμενο “Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς” του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. «Για τους Γερμανούς φορολογούμενους η ελληνική διάσωση μπορεί να είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο», όπως επικρίνει ο Τσακαλώτος, και διδάσκει ότι βασικά πρόκειται για κρίση της Ευρωζώνης και όχι των κρατών, αλλά των τάξεων

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Στουρνάρας που ήταν ένας από τους καθηγητές του

Οι σπουδές και ο δάσκαλος

…Ο Τσακαλώτος διηγείται για τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ένας από τους καθηγητές του (φωτο όταν ήταν μαζί στο Λονδίνο). «Ένας εξαιρετικός δάσκαλος και καλός οικονομολόγος» δηλώνει ο Τσακαλώτος για τον άντρα που είναι στη διάρκεια της συζήτησης υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και που ο πρώην μαθητής του ασκεί δριμεία κριτική για την πολιτική του.

Κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το 2009 δεν παρέμεινε στο αξίωμά του όσο αυτός. Αυτό ελάχιστα μπορούσε να το προσδοκά κανείς, όταν τον Ιούλιο του 2015 αναλάμβανε το Υπουργείο. Τότε λεγόταν συχνά για εκείνον ότι «είναι πιο μετριόφρων από τον προκάτοχό του».

Αυτό δεν ήταν φυσικά μια ρητά αόριστη σύγκριση, επειδή όποιος δεν θεωρεί τον εαυτό του τον μεγαλύτερο οικονομολόγο όλων των εποχών, θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να είναι πιο μετριοπαθής από τον βραχύβιο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ηγήθηκε του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών για ένα ταραχώδες εξάμηνο.

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έκανε τότε τον Τσακαλώτο υπουργό Οικονομικών ήταν επίσης ένα μήνυμα προς τους δανειστές: Αφήστε μας να συζητήσουμε! Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και είμαστε πρόθυμοι να προβούμε γι’ αυτό σε παραχωρήσεις.

 

Το βλέπει ως… ευκαιρία!

Ο Γιώργος ΠαπανδρέουΕνδιαφέρον! Ο Γιώργος Παπανδρέου με μακροσκελή τοποθέτησή του -πάνω από 3.000 λέξεις!- δίνει τη δική του εκδοχή για τα μνημόνια και θεωρεί ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι μετέωρο βήμα αν δεν γίνουν βαθιές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ για τις ευθύνες της επί κυβέρνησης Καραμανλή και συγκεκριμένα για διόγκωση ελλειμμάτων και για προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας.

Ταυτόχρονα, επικρίνει έντονα και τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για καλλιέργεια διχαστικού κλίματος και πειραματισμούς στη πλάτη του ελληνικού λαού.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχεται λάθη της διακυβέρνησής του, τα οποία όμως αποδίδει στο ότι δεν στηρίχθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από ορισμένους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο, την επόμενη μεταμνημονιακή ημέρα να κυριαρχήσει ο διχασμός «ενώ είναι η ώρα για προοδευτική αλλαγή».

 

Χάνουμε τον Σκουρλέτη

Τελικά όλα δείχνουν ότι είναι ειλημμένη απόφαση η «μετάθεση» Σκουρλέτη στο κόμμα.  Μάλιστα ένα πουλάκι μού είπε πως αν δεν δεχτεί, θα μείνει εντελώς εκτός!

Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και μεταξύ των προσώπων που φέρονται έτοιμα να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο είναι ο νυν γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.

Αν τα σενάρια περί «δυσμενούς μετάθεσης» Σκουρλέτη στο κόμμα επιβεβαιωθούν, τότε το Εσωτερικών θα είναι το τρίτο υπουργείο που εγκαταλείπει ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού τον Ιανουάριο του 2015 ορκίστηκε υπουργός Εργασίας, στον ανασχηματισμό ανέλαβε το Ενέργειας και ακολούθως το Εσωτερικών.

Και στα τρία υπουργεία δεν απέφυγε τις τριβές, αφού στα δύο πρώτα ήταν συχνοί οι καβγάδες του με την Τρόικα και οι κακές γλώσσες θέλουν τους εκπροσώπους των “θεσμών” να είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του.

Οι αιχμές του πάντως δεν ήταν λίγες και σε σχέση με το μνημόνιο, καθώς είχε προειδοποιήσει στο συνέδριο (εξελέγη 6ος, πίσω από Τσακαλώτο, Φίλη, Βούτση, Ξανθό και Δραγασάκη) ότι ήταν πιθανό να απαιτηθούν νέα μέτρα, έξω από την εντολή του Σεπτέμβρη του 2015, και σε αντίθεση με άλλα στελέχη (Παππάς-Τσακαλώτος) έκανε λόγο για πρόγραμμα νεοφιλελεύθερο που δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την πατρότητά του. Και να μην ξεχνάμε τις τριβές με τον Τσακαλώτο.

 

Ο Αρκάς σχολιάζει με τον δικό του μοναδικό (και σκληρό) τρόπο το διάγγελμα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια που αναμένεται από την Ιθάκη.Πόσο μακριά είναι;

Πόσο απέχει η Ιθάκη από τη… Θράκη;

Ο Αρκάς σχολιάζει με τον δικό του μοναδικό (και σκληρό) τρόπο το διάγγελμα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια που αναμένεται από την Ιθάκη.

Μανία με αυτά τα νησιά οι πολιτικοί μας.

 

Το άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης της εκπαιδευτικού που φέρεται να είχε πιάσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει, Φώφης Μπουλούτα

Ανοίγουν τον φάκελο

Θα δώσει συνέχεια το Υπουργείο στην υπόθεση Σαμαρά; Ναι, όπως θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες της “Π”. Το άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης της εκπαιδευτικού που φέρεται να είχε πιάσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει, Φώφης Μπουλούτα, αποφάσισε χθες ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο κ. Γαβρόγλου έπειτα από συνάντηση που είχε νωρίτερα με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.  Το θέμα τώρα είναι να γίνει μια σωστή διαδικασία, με αντικειμενικότητα και όχι ο ένας πολιτικός να κυνηγάει τον άλλο. Ειδικά σε τόσο αυαίσθητα θέματα.

 

 ένα σπίτι που χτίστηκε (στη Λίνδο) πάνω στο…αρχαίο θέατρο!

Όχι όλα… σώπατο!

Από χθες κυκλοφορεί αυτή η φωτογραφία.

Και τάχατε ότι είναι ένα σπίτι που χτίστηκε (στη Λίνδο) πάνω στο…αρχαίο θέατρο!

Τι φταίει ο άνθρωπος που ξαφνικά οι αρχαίοι Λίνδιοι για να αντιδράσουν στην τυραννία του Κλεόβουλου πήγαν και… φύτεψαν δίπλα στον άνθρωπο αυτό το θέατρο;

Δηλαδή, μην τα κάνουμε σώπατο!

 

Αυτοδύναμος Μαριάς

Η αλήθεια είναι ότι αγωνιούσαμε! Το κόμμα “ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ”  που ίδρυσε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς θα κατέλθει, λέει, αυτοδύναμο στις επόμενες Ευρωεκλογές, όπως είπε, ο ιδρυτής του κόμματος Νότης Μαριάς σε δηλώσεις του.

Ο κ. Μαριάς τόνισε ακόμη ότι πρωταρχικός στόχος είναι, το κόμμα  “ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,” να συγκεντρώσει ποσοστό 3% που θα του εξασφαλίσει την είσοδο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Επίσης, ο κ. Μαριάς υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζεται πετυχημένη και εποικοδομητική για τα σοβαρά θέματα της χώρας, γεγονός που προδικάζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς το πρόσωπό του (και φυσικά το κόμμα του), το οποίο αποτελεί μία ασφαλή πρόταση για τις επόμενες Ευρωεκλογές.

 

Η θέση

Μα, είναι δυνατόν; Να βάλει… στέλεχος στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας για να τον χρίσει υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου; Το έκανε το ΠΑΣΟΚ μια φορά κι έπιασε. Τώρα δεν πιάνει, δεν θέλει ο ενδιαφερόμενος (έτσι λέει) κι έχει και… καλύτερη λύση ο πρωθυπουργός.

 

Απώλεια

Λέτε να χάσουμε τον Σπίρτζη από το Υποδομών; Και μαζί να χάσουμε και τον… ΒΟΑΚ, που τόσο μα τόσο γλαφυρά έχει υποσχεθεί; Τουλάχιστον πρόλαβε και τακτοποίησε τον Γιάννη, γιατί μετά δεν ήταν τόσο δύσκολο.

 

Το πήραν

Τώρα θα έχουν πλήρη καθήκοντα και φυσικά υπογραφή! Οι νέοι αντιπεριφερειάρχες είναι πλέον και με τη “βούλα” στη θέση τους, αφού εκδόθηκε το ΦΕΚ! Έτσι, όλοι έχουν αρμοδιότητες, έχουν και… γραφεία (αφού τακτοποιήθηκαν) και θα κριθούν άπαντες από το έργο τους.

 

Διπλή

Διπλή γιορτή θα είναι για τους Ξυλούρηδες η 26η Αυγούστου. Την παραμονή γιορτάζουν τον προστάτη άγιο της οικογένειας Άγιο Φανούριο και ταυτόχρονα θα γίνουν, όπως μαθαίνω, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του καπετάν Μανόλη Ξυλούρη ή Τζιτζή.

 

Συνέντευξη

Τι τα θέλει και ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης; Έχει, λέει, σκοπό σήμερα το μεσημέρι να  παραθέσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την «έξοδο» της χώρας από το μνημόνιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει