Τοποθετούν τσιγαροθήκες στις παραλίες

190

Φρένο στην ανεξέλεγκτη ρίψη τσιγάρων στις παραλίες της Κρήτης επιχειρεί να βάλει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ, που προχωρά στη διάθεση των 50.000 χάρτινων σταχτοδοχείων παραλίας που δημιούργησε για το σκοπό αυτό.

Πρόκειται για μικρά χάρτινα κουτιά τα οποία γεμίζουν ως τη μέση με άμμο για να δέχονται τις γόπες των τσιγάρων, τις οποίες οι περισσότεροι πετούν ανεξέλεγκτα στις παραλίες. Κεντρικό σύνθημα της νέας καμπάνιας του ΕΣΔΑΚ που προχωρά με αμείωτο ρυθμό είναι ότι  «στο χέρι μας είναι».

Τα ανακυκλώσιμα σταχτοδοχεία διανέμονται δωρεάν με τη συνεργασία των Δήμων – μελών του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στις παραλίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, με στόχο να μην απορρίπτονται αποτσίγαρα στις παραλίες. Μια κίνηση που δημιουργεί μια τεράστια περιβαλλοντική βόμβα, η οποία απειλεί τον άνθρωπο, τα πουλιά και τα ψάρια.

Οι γόπες των τσιγάρων, πέρα από τον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν για τα μικρά παιδιά (τα οποία τις βλέπουν ως «παιχνίδι»), αποτελούν πηγή μόλυνσης των ακτών και των θαλασσών λόγω του πλαστικού που περιέχει το φίλτρο, αλλά και λόγω των τοξικών ουσιών που έχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Παράλληλα, τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών – αγγίζει το 40% – γίνονται εύκολα «τροφή» για τα θαλασσοπούλια, αλλά και για τα ψάρια όταν καταλήγουν στις θάλασσες. Οι δε Έλληνες καπνιστές, «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και  αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου  Χάρης Μαμουλάκης, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «παράλληλα με την προσπάθεια κατάργησης της πλαστικής σακούλας, στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ξεκινήσαμε μια ακόμα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική βλάβη που προκαλούν οι γόπες των τσιγάρων που απορρίπτονται στις ακτές και με χαρά διαπιστώνουμε ότι οι λουόμενοι αποδέχονται με ευχαρίστηση αυτή την κίνηση.

Το ότι το κάπνισμα αποτελεί μια θανατηφόρα συνήθεια για τον άνθρωπο είναι σήμερα πλέον απόλυτα κατανοητό απ’ όλους. Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι με τα «παράγωγά» του, τα αποτσίγαρα που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στις ακτές, είναι και ψηλά στη λίστα με τους «θανατηφόρους» παράγοντες για τις θάλασσες και τις ακτές μας».

Οι δράσεις συνεχίζονται και ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε φορέα ή σύλλογο που το επιθυμεί, να συμμετάσχει στη νέα αυτή εκστρατεία. Εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει εύκολα και απλά, με ένα τηλεφώνημα στον Σύνδεσμο, στο 2810361610, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει