Θρησκευτική πίστη και μακροζωία

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

252

“Η πίστη προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία…”

Η θρησκευτική πίστη είναι μια προσωπική υπόθεση και κάθε άνθρωπος τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο.

Ο σεβασμός στο θρησκευτικό συναίσθημα του διπλανού μας θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο, ακόμη και αν εμείς δεν πιστεύουμε καθόλου ή δεν πιστεύουμε στον ίδιο θεό.

Αλλωστε, η πίστη δίνει στους ανθρώπους ελπίδα και αισιοδοξία, αλλά, όπως δείχνουν οι έρευνες, και περισσότερα χρόνια ζωής.

Το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής μελέτης που βασίσθηκε στην ανάλυση άνω των 1.000 νεκρολογιών είναι ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερα επιπλέον χρόνια, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν δεσμούς με τη θρησκεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Λόρα Ουάλας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας “Social Psychological and Personality Science”, εκτίμησαν ότι «η σχέση με τη θρησκεία έχει την ίδια σχεδόν θετική επίπτωση με το φύλο πάνω στη μακροζωία» (οι γυναίκες ζουν συνήθως τέσσερα έως πέντε παραπάνω χρόνια από τους άνδρες).

«Η μελέτη μάς παρέχει πειστικά στοιχεία ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συμμετοχή στη θρησκεία και στο πόσο ζει ένας άνθρωπος», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας Μπάλντουιν Γουέι. Οι ψυχολόγοι αποδίδουν το όφελος αυτό εν μέρει στο ότι η ενεργή σχέση με τη θρησκεία ωθεί τους πιστούς να συμμετέχουν στην κοινότητα και σε εθελοντικές-κοινωνικές δράσεις, κάτι που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, «χαρίζει» μακροζωία.

Θετικό ρόλο επίσης παίζει ότι συνήθως οι θρησκευόμενοι κάνουν πιο υγιεινή ζωή (λιγότερα ποτά και ξενύχτια, αποφυγή ναρκωτικών και σεξ με πολλούς συντρόφους κ.ά.). Έχουν ακόμη λιγότερο στρες χάρη στην πίστη τους στον Θεό και στη μετά θάνατο ζωή, καθώς επίσης χάρη στην προσευχή ή στον πνευματικό διαλογισμό, σε συνδυασμό με τη βίωση θετικών συναισθημάτων, όπως είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει