Υπό διερεύνηση τα αίτια για την πτώση της γέφυρας

ΣΤΟΥΣ 39 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑΣ

241

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται, πλέον, τα στελέχη της Atlantia, της εταιρείας που ελέγχει πολλούς από τους αυτοκινητόδρομους της Ιταλίας, καθώς κορυφαίοι Ιταλοί αξιωματούχοι τους βάζουν στο κάδρο των ευθυνών για την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στη Γένοβα.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ντανίλο Τονινέλι, δήλωσε ότι οι διευθυντές της εταιρείας θα πρέπει να παραιτηθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι, λόγω σημαντικών λαθών, το υπουργείο έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των αυτοκινητόδρομων που έχει η Atlantia.

Προανήγγειλε, μάλιστα, και πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν έως και τα 150 εκατ. ευρώ.

Η Atlantia, η εταιρεία που ελέγχει την Autostrade SRL, δέχθηκε ισχυρά πλήγματα την Τρίτη στο χρηματιστήριο με τη μετοχή της να κλείνει στο -5,4% και τη ζημία να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο.

Από την πλευρά της η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με τις ιταλικές Αρχές για να διευκρινιστούν τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ανθρώπων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγορεί την εταιρεία για ελλιπή συντήρηση της γέφυρας σημειώνοντας «αντί να επενδύουν χρήματα στη συντήρηση μοιράζουν τα κέρδη και για τον λόγο αυτό έπεσε η γέφυρα».

Η Autostrade ελέγχει περίπου 3.020 χλμ ιταλικών αυτοκινητόδρομων.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας της Γένοβας ανακοίνωσε ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη επικεντρώνεται στην συντήρηση της γέφυρας, ενώ απέφυγε να χαρακτηρίσει την τραγωδία ως ατύχημα.

Ετοιμάζονται κατεδαφίσεις κτηρίων

Οι εργασίες των σωστικών συνεργείων ξεκίνησαν εκ νέου το μεσημέρι της Τετάρτης, όμως ο υπουργός Υποδομών της χώρας εξέφρασε την άποψη ότι ίσως χρειαστεί να κατεδαφιστούν και σπίτια που βρίσκονται στο σημείο όπου κατέρρευσε η γέφυρα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 630 άνθρωποι ζουν σε διαμερίσματα που, ουσιαστικά, βρίσκονται κάτω ή δίπλα στην οδογέφυρα και έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο Ντάριο Τονινέλι ανακοίνωσε ότι θα βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους ανθρώπους αυτούς, όμως τα σπίτια τους αναμένεται να κατεδαφιστούν, ενώ η επανακατασκευή της κεντρικής αρτηρίας θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει