Η Τουρκία “απειλεί” τον ελληνικό τουρισμό

4.872

Τον κώδωνα του κίνδυνου για τον ελληνικό τουρισμό λόγω της κρίσης στην Τουρκία έκρουσε στον ΣΚΑΪ ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος (εκπροσωπεί τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Κρήτης), μέλος του διοικητικού συμβούλιου του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, λέγοντας πως πλέον η Τουρκία καθίσταται ακόμα πιο οικονομικός προορισμός λόγω της βουτιάς της τουρκικής λίρας.

Στροφή των Βρετανών στην Τουρκία

Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβούλιου του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος
Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

Η καθίζηση της τουρκικής λίρας αναμένεται να αυξήσει τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής στη βρετανική αγορά για Τουρκία. Επισημαίνεται ότι η στερλίνα παρουσιάζεται αυξημένη κατά 89% αυτό το μήνα σε σχέση με τον περισυνό Αύγουστο, ενώ σε σχέση με τον περασμένο μήνα είναι αυξημένη κατά 27%.

Έτσι, το κόστος ζωής για τους Βρετανούς στην Τουρκία είναι εξαιρετικά χαμηλό, αφού εξαργυρώνουν τη στερλίνα με τουρκικές λίρες σχεδόν σε διπλάσια τιμή από ό,τι τέτοια εποχή πέρυσι. Η ζήτηση για Τουρκία στη βρετανική αγορά είναι ιδιαίτερα έντονη. Χαρακτηριστικά ο Thomas Cook ανακοίνωσε αύξηση κρατήσεων κατά 84% σε σχέση με το 2017.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς και επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω διπλωματικών εντάσεων με τις ΗΠΑ. Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μετατρέψουν τα δολάριά τους και το χρυσό σε λίρες ώστε να διασώσουν το νόμισμα της χώρας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε με διπλασιασμό των τιμολογίων στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οι ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές εταιρείες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στο χρηματιστήριο με την TUI να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις με απώλειες 4,3%, την Thomas Cook να κλείνει πτωτικά με 2,4% και την easyJet με -1,4%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει