Από την καθαριότητα δείχνουμε την αρχοντιά μας…

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

270

Δυστυχώς, το πλάνο ανοίγει και περιλαμβάνει ακόμα τα εξής: τρεις γόπες τσιγάρων, περιτυλίγματα σοκολάτας, πλαστικά μπουκάλια νερού και κουτάκια μπίρας

Δύο ζευγάρια παιδικά παντοφλάκια, ένα ροζ και ένα μπλε, δύο καπέλα, ένα με την Έλσα και ένα με τους πιτζαμοήρωες, κουβαδάκια, μπρατσάκια, πετσέτες… Αν η περιγραφή τελείωνε εδώ θα ήταν μία όμορφη, συνηθισμένη, εξόρμηση στην παραλία για μία οικογένεια με παιδιά.

Δυστυχώς, το πλάνο ανοίγει και περιλαμβάνει ακόμα τα εξής: τρεις γόπες τσιγάρων, περιτυλίγματα σοκολάτας, πλαστικά μπουκάλια νερού και κουτάκια μπίρας. Πιθανολογώ πως προέρχονται από την εξόρμηση μίας παρέας την προηγούμενη βραδιά στην ίδια παραλία.

Με ενδιαφέρον βλέπω τις τελευταίες ημέρες καμπάνιες από δημόσιους φορείς αλλά και ιδιώτες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού στη θάλασσα και γενικότερα για την καθαριότητα των ακτών.

Για το θέμα της καθαριότητας, προσωπικά ποτέ δεν έχει επιρρίψει αποκλειστικά την ευθύνη στον εκάστοτε Δήμο. Θεωρώ πως όσα μέσα και προσωπικό και αν διαθέτει, δεν μπορεί να ορίσει «χωροφύλακα» πίσω από τον κάθε δημότη ή επισκέπτη του Δήμου και να είναι πανταχού παρών να μαζέψει ό,τι πετάξει ο άλλος στον δρόμο.

Πόσο συχνή είναι η εικόνα, άλλωστε, ενός οδηγού που ανοίγει χωρίς αιδώ το τζάμι του αυτοκινήτου και πετάει από αποτσίγαρα μέχρι τσίχλες, ακόμα και ολόκληρη σακούλα με σκουπίδια στον δρόμο ίσως και στην εθνική;

Θυμάμαι ότι πέρσι, σε μέρες αδειών, αποφασίσαμε να απολαύσουμε μία εκδρομή στο δάσος του Ρούβα, ίσως ένα από τα ωραιότερα μέρη της Κρήτης, ακόμα και της Ελλάδας.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να διαγράψω από τη μνήμη μου τα… απομεινάρια που άφησε πίσω της μία παρέα, ίσως  και περισσότερες, με σκουπίδια που μαρτυρούσαν ότι στο δάσος είχε στηθεί μία αυτοσχέδια ψησταριά και είχε γίνει ένα μεγάλο γλέντι.

Είχαμε φτάσει Δευτέρα πρωί και ό,τι αντικρίσαμε ήταν ό,τι άφησε πίσω του το Σαββατοκύριακο.

Βλέπω και τώρα εικόνες από παραλίες, από δρόμους στο κέντρο της πόλης και επιμένω ότι η καθαριότητα είναι κάτι για το οποίο ευθυνόμαστε όλοι μας, από μία τσίχλα που θα πετάξουμε μέχρι τους τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύονται στον τόπο μας.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει