Πορεία Mνήμης για την καταστροφή του Τυμπακίου από τα γερμανικά στρατεύματα

165

Την Πρώτη Πορεία Μνήμης για την καταστροφή του Τυμπακίου από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής και με άμεσο συμβολισμό την απελευθέρωση του Τυμπακίου και της πατρίδος μας από τις δυνάμεις κατοχής οργανώνουν το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς  μαζί με τον  Σύλλογο Τυμπακίου και σε συνεργασία με το  Ο.Υ.ΚΡΗΤΗΣ.

Η πορεία θα γίνει την Παρασκευή 24 Αυγούστου, παραμονή του Αγίου Τίτου, ώρα 6.00 το απόγευμα.

Γιατί η Πορεία Μνήμης

Το Τυμπάκι βομβαρδίστηκε και στις αρχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου από τα Γερμανική Πολεμική Αεροπορία γιατί τα αγγλικά στρατεύματα είχαν στρατοπεδεύσει στα περιβόλια, στο Τυμπάκι, και κατά τη διάρκεια της παραμονή των Άγγλων στη Κρήτη, είχαν δημιουργήσει νότια του Τυμπακίου μικρό πρόχειρο αεροδρόμιο.  Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη, αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγαλύτερο αεροδρόμιο στο ίδιο μέρος που είχαν κάνει και οι Άγγλοι.

Μάλιστα στις αρχές του πολέμου, καθώς ήθελαν να καταστρέψουν το πρόχειρο αεροδρόμιο των Άγγλων, μια βόμβα έπεσε στο τρούλο της μεγάλης εκκλησίας του Αγίου Τίτου, τον τρύπησε και σφηνώθηκε στο δάπεδο της εκκλησίας χωρίς όμως να εκραγεί. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε θαύμα από τους κατοίκους του Τυμπακίου. Ο Γερμανός πιλότος που έριξε τη βόμβα, όταν το Τυμπάκι, είχε πλέον καταλυφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα, ήλθε στο Τυμπάκι και πήγε στην εκκλησία του Αγίου Τίτου να δει γιατί η βόμβα δεν εξεράγη.

Οι Γερμανοί έδωσαν εντολή  στους  Τυμπακιανούς να γκρεμίσουν την εκκλησία του Αγίου Τίτου, αλλά κανένας Τυμπακιανός δεν ήθελε τη γκρεμίσει. Ο Γερμανός αξιωματούχος απείλησε τότε με  ξύλο του κασμά τους συγκεντρωμένους επιταγμένους Τυμπακιανούς, αλλά αυτοί αρνιόντουσαν να χαλάσουν την εκκλησία τους. Τότε ο Γερμανός αξιωματικός ανέβηκε στη νοτιοδυτική γωνία της μικρής εκκλησιάς και άρχισε να γκρεμίζει πέτρες από τη γωνία της, όμως στη δεύτερη πέτρα γκρεμίζεται και αυτός μαζί με τη πέτρα και σκοτώνεται.

Αυτό θεωρήθηκε θαύμα από τους παρευρισκόμενους Τυμπακιανούς. Έτσι η εκκλησιά δεν κατεδαφίστηκε, αλλά  τον ναό του Αγίου Τίτου στα χρόνια της Κατοχής οι Γερμανοί τον χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα θεάτρου. Την εικόνα της εκκλησία του Αγίου Τίτου στα χρόνια της Κατοχής, οι κάτοικοι του Τυμπακίου την είχαν μεταφέρει στο Μοναστήρι Καλυβιανή και ορκιστήκαν μόλις απελευθερωθεί το Τυμπάκι θα επέστρεφαν την εικόνα του Αγίου στη θέση της.  Και μετά τον πόλεμο τοποθετήθηκε ξανά η εικόνα στη εκκλησία του Αγίου Τίτου.

Μόλις κατέλαβαν το Τυμπάκι τα γερμανικά στρατεύματα αποφάσισαν την κατασκευή του μεγάλου αεροδρομίου Τυμπακίου  και εργάζονταν καθημερινά, επί δύο χρόνια,  3.000-3.500 εργάτες.

Από τα 1312 σπίτια του Τυμπακίου άφησαν ανέπαφα μόνο 74, κατά πλειονότητα δίπατα, και από τον Κόκκινο Πύργο άφησαν μόνο 6 σπίτια.  Οι πέτρες των υπολοίπων σπιτιών που κατεδαφίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν ως υπόστρωμα του αεροδρομίου. Οι κάτοικοι του Τυμπακίου με εντολή των κατοχικών δυνάμεων πήγαν στα γειτονικά χωρία. (πηγή: 2ο  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, Βιάννος, 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013, Σπυριδάκης Μιχάλης).

Στην Κατοχή ο Άγιος  Τίτος ήταν σύμβολο αντίστασης και πίστης στη περιοχή. Η συμβολική ιστορική διαδρομή -πορεία (τρέξιμο- πεζοπορία)  θα ξεκινήσει από την εκκλησία του Αγίου Τίτου  του Τυμπακίου και μαραθωνοδρόμοι θα μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου Τίτου στη Παναγία Καλυβιανή και θα τη μεταφέρουν ξανά στον Άγιο Τίτο στις 24 Αυγούστου 2018, ημέρα Παρασκευή, παραμονή του Αγίου Τίτου, ώρα 6.00 το απόγευμα. Οι δρομείς θα τρέξουν 17 χιλιόμετρα συνολικά από τους δρόμους του αναδασμού.

Όποιος αθλητής θέλει μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στον κ. Πατατουσάκη Ι: τηλ 6972865015, στον κ. Φανουργάκη Γρηγόρη (Γυμναστής) τηλ 6974896421 και  στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου. Η συμμετοχή των αθλητών είναι ελεύθερη. Θα δοθούν αναμνηστικά  δώρα και δίπλωμα.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη των Σαμαρειτών Μοιρών και της Αστυνομίας Α.Τ Μοιρών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει