Η Εμμανουέλα, οι εξωγήινοι, οι γυμνιστές και οι αγελάδες

383

Πόσο πιθανόν είναι ο κόσμος μας να ζήσει σκηνές όπως στην ταινία The Day after tomorrow, όπου το λιώσιμο των πάγων προκαλεί βιβλικές καταστροφές;

Το χιόνι στη νότια κορυφή του βουνού Κεμπνεκάιζε έχει λιώσει τόσο πολύ αυτό το καλοκαίρι που πλέον δεν είναι η υψηλότερη στη Σουηδία. Η κορυφή έχει χάσει 4 μέτρα ύψος. Η Ιβηρική «φλέγεται» στους 45 και 50 βαθμούς Κελσίου. Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ψήνονται. Ακόμα και οι νύχτες είναι τροπικές.

Στη Νορβηγία τάρανδοι κατέφυγαν σε τούνελ, αναζητώντας δροσιά. Στην παραλία Σμάλαντ της νότιας Σουηδίας γυμνιστές έκαναν παρέα με αγελάδες που κατέφυγαν στη θάλασσα για να δροσιστούν. Στην Ελβετία ελικόπτερα του στρατού μετέφεραν νερό για να ξεδιψάσουν αγελάδες ενώ ο Ρήνος ξέβρασε έναν τόνο νεκρά ψάρια. Καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία …τρομακτικές καταστάσεις…

Την ίδια ώρα διαβάζουμε ότι σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, μετά την «υποδοχή» ραδιοσημάτων «περίεργης προέλευσης» από εξαιρετικά μακρινό σημείο του διαστήματος. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, πραγματικά ό,τι πιο παράξενο έχουμε συναντήσει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης σημάτων και μηνυμάτων από το βαθύ διάστημα.

Και μου έρχεται στο μυαλό ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ: «Εάν κάποια μέρα μας επισκεφθούν οι εξωγήινοι, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, ένα αποτέλεσμα όχι και πολύ θετικό για τους Ινδιάνους».

Ο Economist σε κύριο άρθρο του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «ο κόσμος χάνει τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

Η Ντανιέλα Γιάκομπ, διευθύντρια του Climate Service Center του Αμβούργου προειδοποιεί ότι αν συνεχίσουμε να μολύνουμε την ατμόσφαιρα με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε η μέση θερμοκρασία θα ανέβει κατά 3,7 βαθμούς Κελσίου στο μέσον του αιώνα.

«Σε τι κόσμο έρχονται τα παιδιά μας» σκέφτομαι με τρόμο σαν κοιτάζω την νεογέννητη Εμμανουέλα. Κοιμάται αθώα στην αγκαλιά της μητέρας της, που κάνει όνειρα για εκείνη. «Να σας ζήσει» χαμογελάω και μέσα μου παλεύει η ελπίδα με τον όλεθρο. Η ειρωνεία είναι ότι μέχρι πρότινος λοιδορούσα τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

«Τέτοιες βλακείες δεν βλέπω» αντέτεινα ορθά-κοφτά στους φαν του είδους. Πόσο πιθανόν είναι ο κόσμος μας να ζήσει σκηνές όπως στην ταινία The Day after tomorrow, όπου το λιώσιμο των πάγων προκαλεί βιβλικές καταστροφές; Και εμείς εδώ παλεύουμε ακόμα να καταργήσουμε το πλαστικό καλαμάκι.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει