ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΓΝΗ: Δεν φταίει η “κακιά ώρα” για το εργατικό ατύχημα

420

“Στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας κι όχι στην “κακιά την ώρα” οφείλεται το εργατικό ατύχημα στο ΠΑΓΝΗ, με τον τραυματία να οδηείται για νευροχειρουργική επέμβαση στο κεφάλι”. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, με αφορμή τον τραυματισμό εργαζομένου κατά τη διάρκεια συντήρησης του ασανσέρ.

Το Σωματείο αναφερόμενο στο περιστατικό σημειώνει:

“Tην Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 4 το μεσημέρι, στο ΠΑΓΝΗ εργαζόμενος o οποίος δουλεύει σε εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει τη συντήρηση των ασανσέρ, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συντήρησής του. Συγκεκριμένα έπεσε ένα κομμάτι σίδερου από τον 4ο όροφο στο υπόγειο, όπου βρισκόταν ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο κεφάλι. Ακολούθησε εισαγωγή του στη Νευροχειρουργική κλινική, όπου και υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση την επόμενη μέρα.

Το συγκεκριμένο εργατικό «ατύχημα» μόνο τυχαίο δεν είναι. Δεν  οφείλεται στην “κακιά ώρα”, αλλά είναι αποτέλεσμα:

-Των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας και πρόληψης εργατικών ατυχημάτων στους χώρους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικά υπάρχει μόνο ένας ιατρός εργασίας (ΕΞ.Υ.ΠΠ) για περίπου 2800 εργαζόμενους, (ΠΑΓΝΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ) ο οποίος καλύπτει το νοσοκομείο 2 φορές την εβδομάδα.

-Της ανεπαρκούς συντήρησης του εξοπλισμού και της κτιριακής υποδομής, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Τα ασανσέρ, όπως και πολλά άλλα μηχανήματα στο νοσοκομείο, είναι  παλιά  και παρουσιάζουν συχνά προβλήματα

-Της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Πολλά τμήματα του νοσοκομείου, είναι  υποστελεχωμένα. Συγκεκριμένα η τεχνική υπηρεσία είναι στελεχωμένη  με ελάχιστους μόνιμους εργαζόμενου (σήμερα έχουν απομείνει 50 εργαζόμενοι  όταν ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 132), μεγάλο μέρος των  αναγκών  καλύπτονται μέσω  σπουδαστών ΟΑΕΔ,  από σπουδαστές ΙΕΚ και ΕΠΑΛ.

Το εργατικό «ατύχημα» πρέπει να δηλωθεί σύντομα (στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ), η εταιρεία να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους τραυματισμένους εργαζόμενους” τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ το Σωματείο ζητά μεταξύ άλλων την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και λήψη μέτρων για να προλαμβάνονται τέτοια γεγονότα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει