Το “αέριο γέλιου” δεν είναι πια αστείο

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ

186

Περισσότερες από 2.000 αμπούλες αερίου γέλιου  κατασχέθηκαν στο μπαρ 48χρονου στα Μάλια. Η επιχείρηση έγινε προχθές τη νύχτα από αστυνομικούς του τμήματος Χερσονήσου και άνδρες του ΤΑΕ Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν 2.140 αμπούλες και περίπου 4.600 αχρησιμοποίητα μπαλόνια και 100 χρησιμοποιημένα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κάθε μπαλόνι πωλείται προς 5 ευρώ γεγονός που καταδεικνύει πόσο επικερδής μπίζνα είναι η πώληση του αερίου γέλιου. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι για περίπου δέκα λεπτά ο χρήστης διακατέχεται από έντονη ευφορία. Είναι μία επικίνδυνη τρέλα που οι Βρετανοί ακολουθούν από τη χώρα τους.

Το αέριο του γέλιου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση κι εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.

Το υποξείδιο του αζώτου είναι γνωστό και για πολλούς άλλους λόγους: Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν. Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Ο περισσότερος κόσμος το εισπνέει όμως μέσα από ένα μπαλόνι για να σπάσει πλάκα και να περάσει ωραία.

Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα επειδή δεν είναι εθιστικό.

Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς αυτούς κρύβεται ένα ακόμη πιο συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο: το υποξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 17 θανάτους μεταξύ 2006 και 2012, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King George στο Λονδίνο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει