ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ: Ζητά την έκδοση 24χρονου Βρετανού

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ

493

Νέες εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής στα Μάλια πριν μερικά χρόνια με θύμα έναν 19χρονο Βρετανό. Η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης έδωσε προ ημερών το «πράσινο φως» για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σε βάρος 24χρονου Βρετανού, ο οποίος σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για τη δολοφονία του  Tyrell Matthews-Burton.

Ο άτυχος νέος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ανήμερα των γενεθλίων του για ασήμαντη αφορμή μετά από παρεξήγηση ανάμεσα σε δύο παρέες νεαρών Βρετανών που διασκέδαζαν στο τουριστικό θέρετρο. Ήταν οι πρώτες του διακοπές στο εξωτερικό ως δώρο για την ενηλικίωσή του.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ήταν ανατρεπτική σε σχέση με την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Νεάπολης, το οποίο είχε κρίνει αθώο λόγω αμφιβολιών τον κατηγορούμενο. Ωστόσο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τον έκρινε ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Τα ισόβια «έσπασαν» καθώς του αναγνωρίστηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο ίδιος, ο οποίος κρατήθηκε στις ελληνικές φυλακές το χρονικό διάστημα της προφυλάκισής του, επέμεινε μέχρι τέλους στην αθωότητά του, ισχυριζόμενος ότι στην επίμαχη συμπλοκή είχε το ρόλο του «ειρηνοποιού». Μπήκε δηλαδή στη μέση για να χωρίσει τα άτομα που χτυπιόνταν.

Πλέον, δρομολογούνται νέες εξελίξεις δεδομένου ότι εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα για την εκτέλεση της ποινής που του επιβλήθηκε. Ζητούμενο είναι πώς θα κινηθούν οι βρετανικές Αρχές και αν θα συμφωνήσουν ή όχι να τον εκδώσουν στην Ελλάδα, καθώς εμφανίζονται αρκετά «επιφυλακτικές» ως προς τον τρόπο χειρισμού διαφόρων υποθέσεων από τις ελληνικές Αρχές.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του άτυχου Tyrell, Γιάννης Κωσταντουδάκης και Μάνος Κουκιαδάκης, βρίσκονται σε συνεργασία  με τους Βρετανούς συναδέλφους τους για τη διαδικασία εκτέλεσης του εντάλματος, καθώς σε περίπτωση σύλληψης του 24χρονου θα ακολουθήσει ακρόαση για την έκδοσή του ή μη.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αποτέλεσε μεγάλη δικαίωση για τη μητέρα του 19χρονου, η οποία ξέσπασε σε κλάματα συγκίνησης και δεν σταμάτησε να ευχαριστεί την έδρα. Από τότε που δολοφονήθηκε ο γιος της η Sharon Matthews δεν σταμάτησε να αγωνίζεται ζητώντας δικαίωση στη μνήμη του παιδιού της.

Ταξίδεψε πολλές φορές στην Κρήτη, απευθύνοντας έκκληση στις Αρχές να μην εγκαταλείψουν τις έρευνες για την ανάδειξη της αλήθειας. Και στη χώρα της όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Η υπόθεση της φονικής συμπλοκής πήρε μεγάλη έκταση στη Μεγάλη Βρετανία, από τα ΜΜΕ μέχρι το Κοινοβούλιο.

Η ίδια σε συνέντευξή της στην «Π» ένα 24ωρο μετά την ανατρεπτική ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Πράγματι, πλέον οι βρετανικές Αρχές θα πρέπει να ανταποκριθούν στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, τηρώντας τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Θα παρίσταμαι προσωπικώς και διά των συνηγόρων μου σε όλες τις  απαραίτητες διαδικασίες ώστε να  εκτελεστεί η ποινή που επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Ήρθε  η ώρα ο δράστης αυτού του φρικτού εγκλήματος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Όλα αυτά τα χρόνια είχε επιδοθεί σε μια προσπάθεια μέσω των ΜΜΕ να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ ενός φιλήσυχου ανθρώπου, ενός ειρηνοποιού – αυτό άλλωστε υποστήριζε ψευδώς ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Πλέον όμως τα ψέματά του κατέρρευσαν και θα κάνω  κάθε τι αναγκαίο να συλληφθεί και να εκτελεστεί η ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο. Το ίδιο θα πράξω και για τους συνεργούς του. Μόνο έτσι θα υπάρξει αυτό που από την αρχή ζητάω: δικαίωση για τον Τyrell».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει