«Ανέκδοτο» οι βίλες των 200.000 ευρώ

ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ “LE MONDE” ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 

3.775

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Le Monde”, στην Κρήτη εύκολα βρίσκεις σπίτι 3 δωματίων με πισίνα δίπλα στη  θάλασσα με 200.000 ευρώ.
Πόσο απέχει αυτό το ποσό από την πραγματικότητα;

“Πάρα πολύ”, απαντούν κτηματομεσίτες που λένε στην “Π” ότι είναι πολύ λίγα τα ακίνητα αυτών των προδιαγραφών και σίγουρα δεν κοστίζουν μόνο 200.000 ευρώ αλλά πολλά περισσότερα.

“Αυτό τα ποσά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας”, σχολίασε μιλώντας στην “Π” άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγοράς ακινήτων και εξήγησε: “Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες  10-15 βίλες για πώληση στον Ν. Ηρακλείου, στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο 200-300 τ.μ. με πισίνα, δίπλα στην θάλασσα με τιμές άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ερωτήσεις γίνονται και υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές αλλά τίποτα ιδιαίτερο. Προσωπικά δεν μου έρχεται στο μυαλό σπίτι δίπλα στο κύμα, με πισίνα με την τιμή που αναφέρει η “Le Monde”.

Η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη είπε στην “Π”: “Ναι, έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών από Έλληνες του εξωτερικού και Ευρωπαίους κυρίως Γάλλους, Βέλγους, Γερμανούς. Ψάχνουν για μονοκατοικίες κοντά στη θάλασσα και θέλουν να πληρώσουν ποσά έως 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, αφενός δεν υπάρχουν πολλά τέτοια ακίνητα προς πώληση, αφετέρου δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βρει σπίτι με πισίνα, δίπλα στο κύμα με 200.000 ευρώ. Εκτός εάν πρόκειται για παλαιά κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση.

Οι παραλιακές κατοικίες στοιχίζουν πάνω από 350.000 – 400.000 ευρώ”.

 

 βίλα σε νησί
“Ανέκδοτο” το σπίτι με πισίνα δίπλα στο κύμα με 200.000 ευρώ

“Ασυναγώνιστες οι τιμές”, γράφει η “Le Monde”.

Με τις τιμές των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα, η Ελλάδα προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα δεύτερο σπίτι σε ελληνικό νησί, σε ασυναγώνιστες τιμές, γράφει η “Le Monde”. Με την πτώση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, η απόκτηση μιας βίλας σε νησί γίνεται ένα όνειρο εφικτό για αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αφού πρώτα όμως ολοκληρώσουν τον γραφειοκρατικό κυκεώνα που απαιτείται για την απόκτηση ακινήτου.

Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να αγοράσουν στις Κυκλάδες κατοικία μπροστά στη θάλασσα με 150.000 ευρώ.

Οι τιμές είναι χαμηλές στην Ελλάδα, όμως όχι σε αυτό το επίπεδο, διαλύει τις ψευδαισθήσεις κτηματομεσίτης. Υπάρχουν μέρη στη χώρα που δεν υπολείπονται σε τίποτε της Κυανής Ακτής … μόνο η τιμή είναι χαμηλότερη, συνεχίζει.

Στην Κρήτη, λ.χ., είναι εύκολο να βρεις σπίτι τριών δωματίων, με πισίνα, δίπλα στη θάλασσα με 200.000 ευρώ.

Στην Πάρο, οι τιμές είναι περίπου 3.000 ευρώ/τ.μ., στη Μύκονο κυμαίνονται από περίπου 5.000 ευρώ/τ.μ. ως 8.000 ευρώ / τ.μ. για τα πιο πολυτελή οικήματα, δίνει κάποια παραδείγματα ο ίδιος κτηματομεσίτης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις ευκαιρίες πολυτελούς ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο όμιλος του Costa Navarino προσφέρει στους ενδιαφερόμενους αγροτεμάχια προς πώληση προκειμένου να χτίσουν τα δικά τους σπίτια.

Τιμή εκκίνησης τα 2,5 εκατ. ευρώ για μια ιδιοκτησία άνω των 300 τ.μ., κοντά σε ελαιώνες και γήπεδα γκολφ. Το κόστος αυτών των εξοχικών κατοικιών μπορεί να υπερβεί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, για μια επιφάνεια κατοικίας 1.200 τ.μ. Εκτιμάται ότι περίπου 40 σπίτια πρόκειται να οικοδομηθούν τα επόμενα 5-7 χρόνια.

Η ανάκαμψη της αγοράς πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει σε μέτρο που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση το 2015 και αφορά τη χορήγηση πενταετούς θεώρησης Schengen σε αλλοδαπούς που θα επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν πολύ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ξένα κεφάλαια για αγορές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 61,7% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2016 και του πρώτου τριμήνου του 2017.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει