ΚΑΥΣΙΜΑ: Μόνο το Ρέθυμνο στο πλαφόν

199

Εκτός επιβολής πλαφόν στα καύσιμα μένει όπως αναμένονταν, όλη η Κρήτη, με εξαίρεση το Ρέθυμνο.

Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης για συνολικά 17 νομούς, ανάμεσα στους οποίους οι νομοί Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδος, Ρεθύμνης, Κέρκυρας, Λευκάδος, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Το πλαφόν θα αφορά την αμόλυβδη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης, ενώ θα ισχύει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το πλαφόν στις τιμές θα καθορίζεται κάθε Παρασκευή και θα ισχύει από Δευτέρα έως Κυριακή της κάθε επόμενης εβδομάδας. Το πλαφόν θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της και θα ισχύει από την αμέσως επόμενη Δευτέρα.

Επίσης, με βάση τον συγκεκριμένο τύπο, θα εξετάζονται οι τιμές και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας εάν πληρούν το κριτήριο ένταξης στο καθεστώς επιβολής ανώτατης τιμής καυσίμου και φυσικά όσοι νομοί το πληρούν θα προστίθενται στη σχετική λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις δηλώσεις του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, το Ηράκλειο θα αποκλειόνταν πιθανότατα, όπως και τελικά έγινε, από την επιβολή πλαφόν, τόσο διότι στον νομό υπάρχει ισχυρότατος ανταγωνισμός, όσο όμως και διότι σε γενικές γραμμές οι τιμές κρατούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεδομένων των διεθνών τιμών πετρελαίου και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται οι πρατηριούχοι από τις εταιρείες.

Αναφέρεται επίσης ότι τα φαινόμενα των ιδιαίτερα υψηλών τιμών, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, εμφανίζονται κατά κανόνα τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους δέχονται πληθώρα τουριστών.

Όπως έχει διευκρινίσει ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών του νομού, οι αυξημένες τιμές στα διάφορα μικρότερα νησιά ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες, κυρίως λόγω έλλειψης ανταγωνισμού αλλά και μεταφορικού κόστους. Σε καμία περίπτωση ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται ανεξέλεγκτες αυξήσεις ή τιμές που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα και αγγίζουν τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει