Και εγένετο… Εθνικό Σύστημα Εκτάκτων Αναγκών

168

Την πλήρη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα βασίζεται πλέον στα σύγχρονα πρότυπα, όπως είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καταργείται η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία, και ενδυναμώνεται ο θεσμός του διοικητή συμβάντος, που θα έχει τον τελευταίο λόγο στον συντονισμό και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, η επιλογή του επικεφαλής θα γίνει με διαφάνεια και θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργεί μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

Συγκροτείται επίσης επιτελείο από την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ., τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Επίσης, δημιουργείται επιτροπή για διερεύνηση των απαραίτητων κινήσεων, αλλά και την αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών των φονικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα στην ανατολική Αττική.

Γνωστοποίησε δε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτικά πόρους ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, την Κομισιόν και το ΕΣΠΑ για τη θωράκιση της Ελλάδας από φυσικές καταστροφές.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. τονίζοντας ότι «το σημαντικό, σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

Ακόμη, στην ομιλία του απηύθυνε έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

«Καλώ, λοιπόν, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια και να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει