Η συζήτηση για ευθύνες δεν ξεκίνησε ακόμη

114

Σε μία άνευρη δήλωσή του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κος Ζαχαρίας Καλογεράκης θεωρεί ότι η δικαστική απόφαση για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας σε σχέση με τις απαλλοτριούμενες  εκτάσεις στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, είναι άδικη και απαράδεκτη καθώς δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές που επικρατούν στην περιοχή.

Ο ένθερμος υποστηρικτής της κατασκευής του καταστρεπτικού για τον τόπο μας αεροδρομίου ξαφνικά «βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων» και προαναγγέλλει ότι «σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής θα προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, για δίκαιες αποζημιώσεις».

Εκλιπαρεί δε την κατανόηση όλου του πολιτικού κόσμου αφού ζητά «παράλληλα από τον υπουργό Υποδομών και Δημοσίων Έργων όλα τα πολιτικά κόμματα [προτείνουμε επειγόντως στον κο δήμαρχο να ελέγχει τις δηλώσεις του, ώστε να αποφεύγει – αν μη τι άλλο – συντακτικά λάθη], κατά την ψήφιση του κυρωτικού νόμου να προβλεφθεί διάταξη που να δίνει την δυνατότητα για την πρόσθετη αποζημίωση των ιδιοκτητών που χάνουν μεγάλο μέρος των περιουσιών τους. Ικέτες! στην περιουσία μας!»

Η κροκοδείλια ανησυχία του δημάρχου – προφανώς εκπορευόμενη από τις επερχόμενες εκλογές – δεν μπορεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την ουσιαστική δήμευση της περιουσίας των πολιτών, τα συμφέρονται των οποίων είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων να εξυπηρετεί.

Ενδεικτικά μόνον δύο ερωτήματα: Πού είναι οι περιβαλλοντικές μελέτες που Περιφέρεια και Δήμος όφειλαν να είχαν συντάξει, ώστε να γίνει σαφής η καταστροφή του τόπου μας από την δημιουργία αυτού του τερατουργήματος;

Δεν υπάρχουν. Οι «άρχοντές» μας δεν ασχολήθηκαν. Γιατί αν υπήρχαν, πώς θα ήταν δυνατόν να εξηγήσουν – μεταξύ άλλων – την καταστροφή που θα υποστούν οι αγρότες του Οροπεδίου του Λασιθίου και την μόλυνση των πηγών από όπου παίρνουν νερό χιλιάδες πολίτες;

Πού είναι οι ανταποδοτικές μελέτες που θα μπορούσαν να δώσουν έστω και ένα ξεροκόμματο σε αυτήν την έρημη περιοχή μετά την καταστροφή της; Δεν υπάρχουν. Οι τοπικοί «άρχοντες» της Περιφέρειας και του Δήμου δεν ενδιαφέρθηκαν. Ξέρουν μόνον να μιλούν αόριστα για «επενδύσεις» χωρίς αριθμούς και συγκεκριμένα σχέδια.

Οι πολίτες ξέρουν πλέον ποιους μπορούν να εμπιστεύονται, ποιους όχι και με ποιους θα δώσουν τον αγώνα τους για να σώσουν τον τόπο τους. Και επίσης ξέρουν ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι ευθύνες δεν είναι μόνον πολιτικές…

* Γεώργιος Μπαμιεδάκης, μέλλων δημευόμενος της περιουσίας μου, ελιές και αμπέλια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει