Η μάχη της Περιφέρειας με τα κουνούπια …και οι διαμαρτυρίες των πολίτων

Τι λέει η Περιφέρεια για τα κουνούπια
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 

287

Την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου εξάπλωσης των κουνουπιών διατείνεται πως έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες πολίτες μιλούν για μία από τις χειρότερες χρονιές σε σχέση με τον αριθμό των πληθυσμών τους.

Το κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου, το οποίο ταυτοποιήθηκε στο Ηράκλειο και παρουσίασε με αναλυτικό ρεπορτάζ της η «Π», ήταν η αφορμή για την Περιφέρεια να εξηγήσει για μία ακόμα φορά τις δράσεις που πραγματοποιεί και έχει πραγματοποιήσει, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών.

Σύμφωνα με το διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τη φετινή χρονιά πραγματοποιούνται περίπου 3.500 στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου Υπουργείου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επίσης δεκάδες ακόμα παρεμβάσεις έπειτα από τηλέφωνα πολιτών.

Όπως υποστήριξε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ο διευθυντής, στην συντριπτική πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων για εστίες κουνουπιών που δέχθηκε η υπηρεσία, παρατηρήθηκε ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που κάλεσαν, ήταν εκείνοι που, εν αγνοία τους προφανώς, διατηρούσαν τις εστίες στις ιδιοκτησίες τους. Αυτό αποδείχθηκε από αυτοψίες της υπηρεσίας, αλλά και φωτογραφικό υλικό, σύμφωνα με τον διευθυντή.

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης εφιστά την προσοχή στους πολίτες, δηλώνοντας πως φέτος η εργολαβία για την αντιμετώπιση των κουνουπιών εκτελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά ο αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζει ότι οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην διατηρούν εστίες στις ιδιοκτησίες τους, όπως σημεία με στάσιμα νερά για παράδειγμα, που μπορούν να ενισχύσουν την εξάπλωση πληθυσμών κουνουπιών.

Στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης, διευκρινίστηκε πως οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας αφορούν νύμφες κουνουπιών που αντιμετωπίζονται στο υδρόβιο στάδιο κι όχι ψεκασμούς σε υφιστάμενους πληθυσμούς, με βάση τις υποδείξεις του Υπουργείου. Στην ίδια ενημέρωση διευκρινίστηκε επίσης ότι το λεγόμενο «Σχέδιο Μερόπη» με υπολειμματικούς ψεκασμούς μικρής έκτασης, εφαρμόζεται πλέον μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις κι εφόσον υπάρξει πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο λόγω του πρώιμου καλοκαιριού, ενώ υποστηρίζουν πως οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας, όχι απλά δεν δίνουν αποτελέσματα, αλλά δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να αντιμετωπίσουν καταστάσεις οι οποίες είναι πρωτόγνωρες.

Οι καταγγελίες για τεράστια εξάπλωση των πληθυσμών κουνουπιών, αλλά και ανθεκτικότητα στα χημικά σκευάσματα είναι καθημερινές, ενώ η αγωνία, μετά και το κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου, βρίσκεται στο ζενίθ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει