Δίνει ανάσα η ΕΚΑΣΚ στα σωματεία της

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ - ΤΖΑΜΠΟΛ ΣΤΙΣ 13/10 ΜΕ 13 ΟΜΑΔΕΣ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ 4 ΣΤΙΣ 27/8 ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

136

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη και των τοπικών πρωταθλημάτων μπάσκετ, ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων από την ΕΚΑΣΚ. Η αγωνιστική περίοδος θα αρχίσει στις 13 Οκτωβρίου ενώ η κλήρωση όλων των κατηγοριών ορίστηκε για τις 27 Αυγούστου (5μμ) στα γραφεία της Ένωσης.

Πέρα από τα επιμέρους που αφορούν κάθε κατηγορία, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διοργανώτρια αρχή προχώρησε σε τροποποίηση του άρθρου 7 της γενικής προκήρυξης, σε μία προσπάθεια να στηρίξει οικονομικά τα σωματεία της.

Έτσι λοιπόν, θα αναλάβει την πληρωμή όλων των παράβολων, στα πρωταθλήματά της, για την πληρωμή των μετακινήσεων, ημεραργιών των διαιτητών και κριτών, μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι, μέχρι και την προηγούμενη χρονιά, τα παραπάνω ήταν μέσα στις υποχρεώσεις των ομάδων.

Η ΕΚΑΣΚ θα είναι υπεύθυνη για τις διαφημίσεις, τους χορηγούς και τις διαφημιστικές πινακίδες στα γήπεδα ενώ τα γηπεδούχα σωματεία καλούνται να καταβάλουν την πληρωμή των διαιτητών και κριτών, πριν την έναρξη του αγώνα.

Με 13 ομάδες οι Άνδρες

Στο πρωτάθλημα των Ανδρών επισημοποιήθηκαν οι συμμετοχές 13 σωματείων (ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια) και συγκεκριμένα του «Ηράκλειο»,  του Εργοτέλη, του Ανδρογέα, του Κύδωνα, της Πεδιάδας, του Ηροδότου, του Τηγανίτη, του ΟΑΧ, του Ακρωτηρίου, της Ακαδημίας Ρεθύμνου, της Μεσσαράς, του ΑΟΚ Χανιά και της Ιεράπετρας.

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι αγώνες θα γίνονται Σάββατο (πρεμιέρα στις 13/10) ενώ μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, οι 4 πρώτες ομάδες θα συναντηθούν μεταξύ τους στις τρεις νίκες (1-4, 2-3), μεταφέροντας τα μεταξύ τους αποτελέσματα της Α’ φάσης. Πλεονέκτημα έδρας θα έχει ασφαλώς η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Αντίθετα στον τελικό που και πάλι θα κριθεί στις 3 νίκες, δεν θα υπολογίζονται τα ματς της α’ φάσης.

Για το πρωτάθλημα Ανδρών σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των αθλητών,

υποχρεούνται τα σωματεία να έχουν στη 12άδα τους τουλάχιστον δύο αθλητές κάτω των 20 ετών (δηλαδή γεννηθέντες το 1998 και νεότεροι) και δύο αθλητές κάτω των 22 ετών (γεννηθέντες το  1996 και νεότεροι) και θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει στην πεντάδα τουλάχιστον ένας απ’ αυτούς στα τρία πρώτα δεκάλεπτα.

Έφηβοι

Στο πρωτάθλημα των Εφήβων (έναρξη 16/9) δήλωσαν συμμετοχή οι εξής 21 ομάδες: ΑΓΟΡ, Ακρωτήρι, Αναγέννηση, Ανδρογέας, ΑΟΑΝ, ΑΟΚ Χανιά, Άσκηση, Δειλινό, Εργοτέλης, Ηράκλειο, Ηρόδοτος, Ιεράπετρα, Κίσσαμος, Κύδων, Μεσσαρά, Νεάπολη, ΟΑΣΗ, ΟΑΧ, ΟΦΗ, Πεδιάδα, Πλατανιάς. Οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και οι ηρακλειώτικες θα τοποθετηθούν κατόπιν κλήρωσης.

Οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα συναντηθούν μεταξύ τους σε

φάιναλ φορ (Α1-Β2, Β1-Α2) απ’ όπου θα προκύψει ο πρωταθλητής.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2019-20, το πρωτάθλημα των εφήβων θα διεξαχθεί σε Α’ και Β’ κατηγορία βάσει της φετινής κατάταξης. Η Α’ κατηγορία θα συγκροτηθεί από τις 5 πρώτες ομάδες κάθε Ομίλου και όλες οι υπόλοιπες θα συμμετάσχουν στη Β’ κατηγορία.

Παίδες

Επιτρέπεται στα σωματεία η συμμετοχή δεύτερης ομάδας στο πρωτάθλημα Παίδων στη Β’ κατηγορία, υπό την προϋπόθεση ότι το σωματείο θα καλύπτει τα έξοδα αμοιβών διαιτησίας και γραμματείας όλων των αγώνων της στην προκριματική φάση.

Τα σωματεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή και δικαιούνται να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας (πρεμιέρα 22/9) είναι: Κύδων, Ηράκλειο, Ακρωτήρι, ΑΓΟΡ, Αναγέννηση, ΟΦΗ, Ηρόδοτος, Ανδρογέας, ΑΟΑΝ, ΟΑΧ. Μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης, οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στη Β’ κατηγορία

Η έναρξη του πρωταθλήματος Παίδων Β’ θα γίνει στις 16/9 και σε αυτό θα πάρουν μέρος 22 ομάδες, χωρισμένες σε δύο Ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια (οι ομάδες του Ηρακλείου θα τοποθετηθούν με κλήρωση). Συμμετοχή δήλωσαν οι: ΑΓΟΡ 2, Ακ. Ρεθύμνου, Ανδρογέας 2, ΑΟΚ Χανιά, Γιούχτας, Δειλινό, Εργοτέλης, Ηράκλειο 2, Ηρόδοτος 2, Ιεράπετρα, Κύδων 2, Μεσσαρά, Νεάπολη, ΟΑΣΗ, ΟΑΧ 2, ΟΦΗ 2, ΟΦΣΧ, Πεδιάδα, Πλατανιάς, Σητειακός, Τηγανίτης, Χανιά BC.

Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη από κάθε όμιλο προβιβάζεται στην Α’ κατηγορία για την επόμενη περίοδο.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή της 2ης ομάδας επιτρέπεται, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να συνεχίσει στη 2η φάση των πρωταθλημάτων. Οι πρώτες από κάθε όμιλο, θα  αγωνιστούν μεταξύ τους σε μονό αγώνα και η νικήτρια ομάδα θα περάσει στη Β’ φάση, όπου προκρίνονται οι τρεις πρώτες ομάδες της Α’ κατηγορίας και η νικήτρια από τον αγώνα μπαράζ της Β κατηγορίας. Οι 4 αυτές ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο σε φάιναλ φορ.

Γυναίκες

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου θα γίνει το πρώτο τζάμπολ των γυναικών, όπου φέτος δήλωσαν συμμετοχή τέσσερις ομάδες (ΟΦΗ, Εργοτέλης, Ηρόδοτος, Ιεράπετρα). Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η πρώτη της βαθμολογίας.

Νεανίδες

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι νεανίδες, με 5 ομάδες φέτος (Ηρόδοτος, ΟΦΗ, Αρκάδι, Ιεράπετρα, ΟΑΧ). Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η πρώτη της βαθμολογίας.

Κορασίδες

Τα σωματεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα είναι (πρεμιέρα 14/10): Εργοτέλης, Ηρόδοτος, ΟΦΗ, Αρκάδι, Ιεράπετρα, Πεδιάδα, ΟΑΧ, ΟΑΣΗ, Ανδρογέας, Αναγέννηση.

Θα συναντηθούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες και οι 4 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, θα προκριθούν στο φάιναλ φορ (1-4, 2-3).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει