132 εκατ. ευρώ η επιδότηση για τα καμένα σπίτια

160

Στα 132 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για την αποκατάσταση των κτηρίων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, όπως αναφέρεται στην Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η χορήγηση αρωγής:

– 1.000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου που ανακατασκευάζεται, έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου κατεδαφιστέας ιδιοκτησίας, χρήσης κατοικίας.

– 550 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου που επισκευάζεται, σε συνδυασμό αποζημίωσης των πληγέντων φερόντων και μη φερόντων στοιχείων και έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου επισκευάσιμης ιδιοκτησίας, χρήσης κατοικίας.

Προβλέπεται, ακόμη, χορήγηση αρωγής για λοιπές χρήσεις κτηρίων, αναλογικά προς τα ανωτέρω ποσά, καθώς επίσης και η χορήγηση των τόκων των δανείων για το σκοπό της αποκατάστασης κτηρίων.

Παράλληλα, στη διαδικασία των εγκρίσεων βρίσκεται η Κοινή Απόφαση για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων που κατείχαν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και αναμένεται η άμεση έκδοσή της.

Εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει η έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που θα ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής και τον τρόπο έκδοσης των σχετικών αδειών από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αποκατάσταση των κτηρίων των περιοχών αυτών.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί συνολικά 3.320 για το εφάπαξ βοήθημα. Ήδη έχουν λάβει το επίδομα των 5.000 ευρώ 569 νοικοκυριά κι εκείνο των 8.000 ευρώ 30 επιχειρήσεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει