Στη Βουλή η έλλειψη του φαρμάκου χημειοθεραπείας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

193

Το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει και αφορά την έλλειψη σημαντικού και αναναντικατάστατου χημειοθεραπευτικού φαρμάκου και στο Ηράκλειο, το οποίο πρόβαλε με ρεπορτάζ η “Π”, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει η αναβολή για τρίτη εβδομάδα προγραμματισμένων χημειοθεραπειών ασθενών στη Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα, για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου εξαιτίας της έλλειψης του σκευάσματος ετοποσίδη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου τη βασική ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση φέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (Ε.Ο.Φ), ο οποίος δεν μερίμνησε για την έγκαιρη εισαγωγή και τη δημιουργία επαρκών αποθεμάτων του εν λόγω φαρμάκου, παρότι γνώριζε ήδη από τις αρχές του έτους ότι το διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο θα υπάρχει έλλειψη, εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή του.

Είναι απαράδεκτο εν έτει 2018 να παρατηρούνται ελλείψεις στο φάρμακο αυτό, καθόσον πρόκειται για ένα παλαιό φάρμακο, το οποίο δεν είναι ακριβό και για την εισαγωγή του οποίου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν προβλήματα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στους ασθενείς που κρίνεται πως δεν μπορούν να περιμένουν την έλευση του φαρμάκου χορηγείται ένα άλλο σκεύασμα, το οποίο όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό καθότι η ετοποσίδη είναι ένα φάρμακο αναντικατάστατο”.

Ο βουλευτής καταλήγει:

“Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

Γιατί δεν είχε υπάρξει πρόνοια από τον ΕΟΦ για την κάλυψη των αναγκών σε ετοποσίδη, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του σκευάσματος;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η θεραπεία των ασθενών με το κατάλληλο φάρμακο;».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει