“Ορφανή” η ρύπανση στην παραλία της Φλωρίδας

ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ Η “ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ”
Κι όμως η ρύπανση της Φλωρίδας παραμένει... ορφανή

411

Συνεχίζεται το «έγκλημα χωρίς τιμωρία» στην περιοχή της Φλωρίδας, όπου παρά την εκτεταμένη ρύπανση σε θάλασσα και υδροφόρο ορίζοντα, ακόμα δεν έχουν βρεθεί και τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι.
Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών είχε διαπιστωθεί εκτεταμένη μόλυνση στην περιοχή της Φλωρίδας Καρτερού, με λύματα ή άλλης μορφής απόβλητα να καταλήγουν στη θάλασσα.

Για το θέμα υπήρξε σχετική ενεργοποίηση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παύση της κατάληξης των αποβλήτων στη θάλασσα κι ενημέρωση προς τους λουόμενους ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για την κολύμβηση στην περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, όπως φάνηκε από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, οι προεκτάσεις του ζητήματος είναι πολύ περισσότερες, ενώ επιβάλλουν μια γενικότερη ενεργοποίηση από τους συναρμόδιους για εντοπισμό των υπεύθυνων της μόλυνσης και τιμωρία τους.

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική ερώτηση του Ηλία Λυγερού, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιάννη Ρασούλη.

Ο κ. Ρασούλης στην ενημέρωση του υποστήριξε πως η δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες από την πλευρά της, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί κατ’ αρχάς αρμοδιότητα του Λιμενικού και της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου, η δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυτοψία στην περιοχή, έχει ζητήσει να γίνουν όλοι οι κατάλληλοι ψεκασμοί στο χώρο, ώστε οι κάτοικοι να μην έχουν κάποιο θέμα με την υγεία τους, αλλά και έχει στείλει σχετικά δείγματα στο χημείο προς ανάλυση που ενδεχομένως να αναδείξουν τη μορφή της επιχείρησης ή του ιδιώτη που ρυπαίνει.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης ότι το θέμα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Εισαγγελίας και των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να υπάρξει λύση.

Από τις τοποθετήσεις του δημάρχου και την ενημέρωση προέκυψαν σοβαρά ζητήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Κι αυτό γιατί από τα λύματα ή απόβλητα που καταλήγουν στην περιοχή τίθεται σε κίνδυνο ή μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων. Μπορεί η μόλυνση να αντιμετωπίστηκε και να μην υπάρχει πλέον κατάληξη στη θάλασσα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος είναι υπεύθυνος έχει σταματήσει να ρυπαίνει.

Οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση παραμένουν άγνωστοι και ατιμώρητοι. Υπάρχει κάποια ένδειξη πως η μόλυνση εκκινεί από τον ευρύτερο χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής, αλλά πέραν τούτου τίποτα περισσότερο.

Οπότε κρίνεται αναγκαίο η ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων να ενταθεί ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου κι άλλες σχετικές καταγγελίες.

Στο τραπέζι τέθηκε το θέμα μιας ευρείας σύσκεψης για το ζήτημα και καθορισμού πλάνου συνολικών δράσεων προς επίλυση του, με στόχο πάνω απ’ όλα τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει