Ιταλικοί ύμνοι για την κρητική φιλοξενία

ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΑ… ΠΑΝΤΑ

510

«Οι Έλληνες δεν έχουν πολλά, αλλά αυτά τα λίγα που έχουν τα μοιράζονται». Με αυτή τη φράση ξεκινάει το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Stampa το οποίο αναφέρεται στη συγκινητική ιστορία που έζησε ένα ζευγάρι Ιταλών κατά τις πρόσφατες διακοπές τους στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας.

Το τροχόσπιτό τους τυλίχθηκε στις φλόγες και μαζί με αυτό έγιναν στάχτη όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, ρούχα, λεφτά, κινητά, τα πάντα.  Η Daniela Cassina και ο Micro Cinti αρχικώς πίστεψαν ότι είχαν χάσει τα πάντα, πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσαν ότι μέσα από αυτήν την ατυχία τούς  δόθηκε η ευκαιρία να κερδίσουν πολλά περισσότερα.

Να ανακαλύψουν τη μεγαλοψυχία και τη ζεστή φιλοξενία των Κρητικών, οι οποίοι συμπονώντας τους δύο Ιταλούς δεν τους άφησαν στη μοίρα τους.

Τους πρόσφεραν ρούχα, φαγητό, τους έβαλαν στα σπίτια τους και κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 350 ευρώ προκειμένου οι άνθρωποι να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να ζητήσουν τη βοήθεια της πρεσβείας τους για την επιστροφή τους στην πατρίδα. Και εκείνοι δεν τους ξέχασαν.

Το άρθρο στην εφημερίδα La Stampa είναι ένας ύμνος για τη γενναιοδωρία των Κρητικών. Οι πρωταγωνιστές μιλούν με ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που τους νοιάστηκαν και ας ήταν παντελώς άγνωστοι σε έναν ξένο τόπο. Ευχαριστούν από καρδιάς τους κατοίκους της Συδωνίας, πυροσβέστες και αστυνομικούς.

«Όταν καταλάβαμε ότι το τροχόσπιτο καίγεται και στη θέα των φλογών από τον καθρέπτη αφήσαμε το όχημα με τα πάντα μέσα. Ακόμη και τα κινητά στο ταμπλό του αυτοκινήτου και το πορτοφόλι» περιέγραψε στην ιταλική εφημερίδα το ζευγάρι των Ιταλών μιλώντας για τη στιγμή της φωτιάς.

«Ξεκινήσαμε να φωνάζουμε, οι άνθρωποι έφτασαν, ο Μίρκο κατάφερε να βγάλει το σκούτερ από το πίσω μέρος του τροχόσπιτου για να μην καεί. Ένα αγόρι του έδωσε δύο πουκάμισα για να καλύψει τον εαυτό του. Ήμασταν ζωντανοί, αλλά δεν είχε απομείνει τίποτα.

Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί και οι άνθρωποι στη Σιδωνία μάς φιλοξένησαν και πήραμε τις πρώτες βοήθειες, την παρηγοριά» αναφέρουν στην La Stampa, και συνεχίζουν: «Το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, Κώστας Χριστάκης μάς παρέδωσε το φάκελο με τα χρήματα που είχαν μαζέψει οι χωριανοί…

Την επόμενη μέρα, χάρη σε αυτόν τον θαυμάσιο λαό, ξεκινήσαμε και πάλι για την Αθήνα και μετά από τις παρεμβάσεις της ιταλικής πρεσβείας επιβιβαστήκαμε για την Ανκόνα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει