Ο καύσωνας της χιλιετίας …και τα παράδοξα της κλιματικής αλλαγής

150

Στην  Ιβηρική Χερσόνησο μπορεί το τελευταίο διήμερο η θερμοκρασία του… βορειοαφρικανικού καύσωνα να σημειώνει ύψη … ρεκόρ, ωστόσο στην Ελλάδα ο φετινός Ιούλιος  -με τις  έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες-  δεν θύμιζε αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων χρόνων,  με τους ειδικούς να μιλούν ευθέως για απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής που κάνει την “καρδιά” του καλοκαιριού να θυμίζει φθινόπωρο με… πρωτοβρόχια.

Οι θερμές αέριες μάζες από το Μαρόκο και την Αλγερία το τελευταίο διήμερο,  έκαναν τον υδράργυρο να χτυπήσει… “κόκκινο”  στην Ιβηρική Χερσόνησο, με θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί μιλούν για τον “Καύσωνα της Χιλιετίας”  -κυρίως σε Πορτογαλία και Ισπανία- με τον υδράργυρο να «σπάει» ρεκόρ δεκαετιών, όπως των 47,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 10/7/1977. Χθες το θερμόμετρο στην Ισπανία έφτασε τους 47 βαθμούς, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  από θερμοπληξία στην Ισπανία και μία ηλικιωμένη στην Ιταλία.

Ο ισχυρός καύσωνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιβηρική,  προέρχεται από  πολύ θερμές μάζες που έχουν καλύψει την περιοχή από την Β.Δ. Αφρική, ανεβάζοντας κατακόρυφα  τις θερμοκρασίες. Το Σάββατο  ο καύσωνας έδωσε θερμοκρασίες 46 και 47 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της Πορτογαλίας αλλά και της δυτικής και νότιας Ισπανίας, καθώς και της Ν.Δ. Γαλλίας.

Τα πρωτοβρόχια του Ιουλίου

Το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα συνεχίζει να κυλάει αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με τα προηγούμενα, εξαιτίας της παρατεταμένης  “αστάθειας” σύμφωνα με τους ειδικούς. Έντονες δηλαδή κακοκαιρίες που λαμβάνουν χώρα από το μεσημέρι έως το απόγευμα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τα προηγούμενα καλοκαίρια ή τουλάχιστον δεν έχει συμβεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις προηγούμενες χρονιές.

Στο φαινόμενο της “αστάθειας”, γύρω στις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και ιδιαιτέρως στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναπτύσσονται νεφώσεις, τα λεγόμενα καταιγιδοφόρα νέφη, που προκαλούν ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο έως την Θράκη.

Το κύριο αίτιο για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου είναι η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με τα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι νεφώσεις που μοιάζουν σαν…  κουνουπίδι και οι μετεωρολόγοι αποκαλούν “νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης”.

Στο πρόσφατο παρελθόν, την τελευταία δεκαετία, δεν υπήρξε κάποιος Ιούλιος που να θύμιζε τον φετινό, που ήταν πάρα πολύ βροχερός ειδικά για τα ηπειρωτικά της χώρας. Το 2011 και το 2013 είχαμε βροχερά καλοκαίρια, αλλά οι βροχοπτώσεις επηρέαζαν τις περισσότερες περιοχές κυρίως τον Ιούνιο.

Με την αποκατάσταση της ισορροπίας από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα σημειωνόταν ευστάθεια -και όχι αστάθεια όπως συμβαίνει στις μέρες μας- κυλώντας ομαλά η καρδιά του καλοκαιριού, με καύσωνες -φυσιολογικούς για την εποχή- ή θερμές εισβολές και αυξημένες θερμοκρασίες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει