Αγωνιούν οι καρκινοπαθείς για την έλλειψη φαρμάκου

ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

585

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκαλέσει η έλλειψη εδώ και 2-3 εβδομάδες ενός σημαντικού και αναντικατάστατου φαρμάκου για τις θεραπείες των καρκινοπαθών και στο Ηράκλειο.
Πρόκειται για το κυτταροστατικό φάρμακο ετοποσίδη, η έλλειψη του οποίου έχει οδηγήσει στην αναβολή των χημειοθεραπειών εκατοντάδων ασθενών με καρκίνο, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου που καλεί τον ΕΟΦ να αναλάβει τις ευθύνες του και προειδοποιεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη για να προασπιστεί τα δικαιώματα των ασθενών.

φάρμακο χημειοθεραπειών

Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μαυρουδής
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μαυρουδής

Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου παρακολουθούνται περίπου 10.000 ασθενείς, είπε στην “Π”: “Έχουμε πολλούς ασθενείς σε λίστα που περιμένουν να τους χορηγηθεί το φάρμακο.

Αν κρίνουμε ότι κάποιοι απ’ αυτούς δεν πρέπει να περιμένουν, τους χορηγούμε ένα άλλο σκεύασμα το οποίο όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό με την ετοποσίδη, που είναι ένα φάρμακο αναντικατάστατο.

Το χρειάζονται κυρίως ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο των όρχεων και είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, να υπάρχουν κατά καιρούς ελλείψεις σ’ αυτό το φάρμακο”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή πρόκειται για ένα παλαιό και όχι ακριβό φάρμακο και όπως ανέφερε δεν γνωρίζει γιατί υπάρχουν προβλήματα με την εισαγωγή του.

 

Τι καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

το κυτταροστατικό φάρμακο ετοποσίδη, η έλλειψη του οποίου έχει οδηγήσει στην αναβολή των χημειοθεραπειών
Σημαντικό και αναντικατάστατο φάρμακο η ετοποσίδη, τονίζουν οι ογκολόγοι

Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, για τρίτη εβδομάδα αναβλήθηκαν οι χημειοθεραπείες με το συγκεκριμένο φάρμακο, αν και όπως επισημαίνει, “το πρόβλημα έχει προκύψει τρεις μήνες και ο ΕΟΦ ήδη από τις αρχές του χρόνου γνώριζε ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα υπάρχει έλλειψη ετοποσίδης”.

“Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς” αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Γιατί δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του; Γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσής του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου;” διερωτάται η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την κα Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης επικοινώνησε μαζί της και την καθησύχασε για την επάρκεια του φαρμάκου. “Υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου.

Τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν ν’ απευθύνονται στον ΙΦΕΤ. Μετά τις 15 Αυγούστου 2018 αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποσίδης”, ενημέρωσε σχετικά ο κ. Μαλέμης, χωρίς ωστόσο αυτό να λύνει το πρόβλημα των καρκινοπαθών καθώς οι χημειοθεραπείες αναβάλλονται για τρίτη εβδομάδα.

Παράλληλα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καλεί “τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών.

Είναι απαράδεκτη η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό” και τονίζει ότι “παρακολουθεί στενά το θέμα και είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει