Διακοπές Ελλήνων, αλλά στο… τζάμπα

Και οι Έλληνες πάνε διακοπές ...αλλά σε σπίτια φίλων και συγγενών 

552

Ο Αύγουστος είναι ο αγαπημένος μήνας διακοπών για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης, αλλά περισσότερο ως φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών και φίλων και λιγότερο ως πελάτες σε ξενοδοχεία.

“Όσο πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος αρχίζουν να έρχονται περισσότεροι Έλληνες αλλά κυρίως ως… μουσαφίρηδες” μας είπε ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου.

Ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε ότι μικρός αριθμός μένει σε ξενοδοχεία και όχι παραπάνω από 2-3 ημέρες.

“Τους Έλληνες τώρα θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε και μπορεί τα πλοία να ταξιδεύουν γεμάτα, όμως οι Έλληνες ταξιδιώτες στην πλειονότητά τους δεν μένουν σε ξενοδοχεία αλλά σε σπίτια δικών τους ανθρώπων” σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Νίκος Κόρακας.

Ο ίδιος πρόσθεσε επιπλέον ότι αρκετοί είναι και εκείνοι που ενοικιάζουν σπίτια μέσω του aibnb για να μοιραστούν τα έξοδα και να εξασφαλίσουν φτηνότερες διακοπές.

“Υπάρχουν παρέες που ενοικιάζουν τέτοια σπίτια, μαγειρεύουν μέσα και γενικά ξοδεύουν όσο μπορούν λιγότερα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τους βλέπουμε ούτε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης”.

Διακοπές των 2-4 ημερών κάνουν τα τελευταία χρόνια και οι Έλληνες που επισκέπτονται τις περιοχές της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Ο Γιάννης Κακουράκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, μας είπε:

“Ευτυχώς που έχουμε τους Σκανδιναβούς, γιατί με τους Έλληνες τα πράγματα χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο. Έρχονται κοντά στο Δεκαπενταύγουστο, μένουν 2-3 ημέρες και αυτό είναι όλο. Το ίδιο περιμένουμε και φέτος”.

Αύξηση 10% του εσωτερικού τουρισμού

Σε 4,5 εκατ. ανήλθαν οι ημεδαποί τουρίστες (κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από ιθαγένεια, που κατοικεί ή προτίθεται να κατοικήσει για τουλάχιστον ένα έτος στην Ελλάδα) που ταξίδεψαν το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 10,2% σε σχέση με το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Έρευνας Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ημεδαπών Τουριστών που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 7,5 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 12,6%.

Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το 2017 ανήλθε σε 71,7 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2.077,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% και 6,6%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2016.

Σύμφωνα με εν λόγω στοιχεία, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που ταξίδεψαν κατά το έτος 2017 ανήλθαν σε 3,7 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 6,2 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 9,8% και 11,7%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2016. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών κατά το 2017 ανήλθε σε 61,5 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 1.916,7 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,2% και 5,7%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2016.

Τρεις στους δέκα έμειναν σε ξενοδοχεία

Το 65,8% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα ταξίδια με διαμονή σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο 81,4% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων.

Τα ταξίδια με διαμονή σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά 15,2% το 2017 σε σχέση με το 2016. Ομοίως τα ταξίδια σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους και λοιπά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, αυξήθηκαν κατά 13,4%. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 20,1% και 7%.

Για τα προσωπικά ταξίδια µε διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (34,2% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος, σε ποσοστό 68,4%, ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση κατά 20,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 16,2%, κατά το έτος 2017 σε σχέση με το 2016.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει