Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Κορυφαίο βραβείο για ένα φωτεινό μυαλό

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Συλλέκτης διακρίσεων ο Κ. Δασκαλάκης

367

Ο επιστήμονας από την Ιεράπετρα, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, εξακολουθεί σε κάθε του βήμα να κάνει περήφανο τον τόπο καταγωγής του.

Η νέα του διάκριση αφορά στο φετινό βραβείο μαθηματικών Rolf Nevanlinna που απονέμεται στον 37χρονο Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ.

Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας.

Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμή του Φινλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε έναν επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Το βραβείο Νεβανλίνα είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει τον δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna).

Έγινε γνωστός στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό όταν σε  ηλικία μόλις 27 ετών έλυσε το γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες εξήντα χρόνια.

O διακεκριμένος Κρητικό επιστήμονας, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Περήφανη η Κρήτη

Τα θερμά του συγχαρητήρια εκφράζει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον διακεκριμένο Κρητικό επιστήμονα, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη για τη διεθνή βράβευσή του στη Βραζιλία με το κορυφαίο βραβείο Rolf Nevanlinna που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των επιστημών.

Ο κ. Αρναουτάκης στο συγχαρητήριο μήνυμά του επιχαίρει τον διακεκριμένο Κρητικό επιστήμονα που τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κλάδο των θετικών επιστημών, τονίζοντας ότι η νέα διάκρισή του τιμά τη γενέτειρα, την Κρήτη και την Ελλάδα ολόκληρη.

«Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, από τα πρώτα βήματα της ερευνητικής και ακαδημαϊκής του πορείας, απέδειξε ότι πρόκειται για έναν επιστήμονα που θα καταταχθεί σε νεαρή ακόμα ηλικία, στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο που επιτελεί. Είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκεται κοντά στην κορυφή», τονίζει.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου , αναφέρει τα εξής «Η βράβευση του σπουδαίου επιστήμονα Κωνσταντίνου Δασκαλάκη με το κορυφαίο βραβείο Rolf Nevanlinna του ICM που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των επιστημών, για τη συμβολή του στη πρόοδο των θετικών επιστημών, εκτός από προσωπική αναγνώριση του έργου του, ανεβάζει την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά στο βάθρο των παγκόσμιων επιστημονικών διακρίσεων.

Ευχόμαστε στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη καλή συνέχεια στο σπουδαίο επιστημονικό του έργο και είμαστε σίγουροι για ακόμη περισσότερες επιτυχίες που αποτελούν παράδειγμα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας».

 

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον 37χρονο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, για την επιτυχία του να κερδίσει το φετινό βραβείο μαθηματικών Rolf Nevanlinna.

«Είμαστε υπερήφανοι για σένα», τονίζει ο κ. Παυλόπουλος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει