ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ: Για τη λαϊκή στο γραφείο του εισαγγελέα

ΣΤΑ… ΚΑΓΚΕΛΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
Ανεβαίνουν οι τόνοι για τη λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού

241

Στο γραφείο του Εισαγγελέα Ηρακλείου κατέληξε χθες να συζητείται το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού σε δημοτικό ακίνητο δίπλα στις φυλακές, μετά τη έντονη αντίδραση του διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος που εγείρει σοβαρότατες ενστάσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετέχουν ο αντιδήμαρχος Π.Ινιωτάκης ο προιστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μ.Παττακός, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μ. Κασαπάκης, ο διοικητής του πρώτου αστυνομικού τμήματος, ο διοικητής της τροχαίας, ανέβηκαν οι τόνοι σε αρκετά σημεία, με αποκορύφωμα πάνω στην ένταση της συζήτησης να αποχωρήσει ο διευθυντής των φυλακών.

Η πλευρά πάντως του Δήμου Ηρακλείου, παρά τις αντιδράσεις εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτα αποφασισμένη να αξιοποιήσει το δημοτικό ακίνητο των 18 χιλ. τ.μ. μπροστά από τις φυλακές για να διαμορφώσει έναν οργανωμένο χώρο εγκατάστασης της λαϊκής αγοράς λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα αίτημα ομόφωνης διεκδίκησης από την τοπική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής των φυλακών της Νέας Αλικαρνασσού κ. Μαυραντωνάκης τονίζει ότι μια τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να στεγαστεί σε απόσταση αναπνοής από τις φυλακές που είναι ένας χώρος υψίστης ασφαλείας και στη βάση αυτή θα πρέπει να προστατευθεί.

Όπως είπε, εάν εγκατασταθεί η λαϊκή αγορά έξω από τις φυλακές θα είναι πολύ απλό να πετάξει κάποιος κάτι στον αύλειο χώρο από το μαντρότοιχο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η πλευρά του Δήμου που εκπροσωπήθηκε από τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας και αρμόδιο των λαϊκών αγορών Μαρίνο Παττακό, και από τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πέτρο Ινιωτάκη οι οποίοι ξεκαθάρισαν  ότι η Λότζια δεν κάνει πίσω ούτε για να πάρει φόρα…

Μάλιστα ο κ. Παττακός δεν έκρυψε τη δυσφορία του τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η κίνηση του διευθυντή των φυλακών δια μέσω του Εισαγγελέα να θέσει σε «απολογία» τον Δήμο που προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα δημοτικό ακίνητο για να δώσει λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη σωστή λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Όπως είπε, δεν μπορεί να επιχειρείται να εκφοβιστεί ο Δήμος που προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο κ. Παττακός ξεκαθάρισε ότι η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές είναι ένα αίτημα ομόφωνα αποδεκτό από την κοινωνία, η οποία ζητά εδώ και τώρα λύση χωρίς άλλες αναβολές. Αντίστοιχα ο κ. Ινιωτάκης ξεκαθάρισε ότι στόχος του Δήμου είναι να κατασκευαστεί μια σύγχρονη αγορά σωστά οργανωμένη με ανεμοθωράκια ώστε να μπορούν να δουλέψουν οι καλλιεργητές αγροτικών προϊόντων και οι έμποροι με διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης και τουαλέτες.

Επίσης εάν κριθεί αναγκαίο μπορεί να τοποθετηθεί και ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε να υπάρχει ακόμα καλύτερη ασφάλεια στην προστασία του χώρου. Όπως είπε, ο Δήμος είναι αποφασισμένος να λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργία των φυλακών που, όπως υπογράμμισε, δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

Σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων που δεν δέχονται άλλη θέση πλην του ακινήτου των φυλακών

Όπως είναι γνωστό, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καταγράφηκαν σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων των οδών  Σταδίου (από την οδό Κ.Καριωτάκη μέχρι την οδό Μπαμπαλή)  και   Αναγεννήσεως (από την  οδό  Ηροδότου έως την οδό Αναπαύσεως) όπου αρχικά σχεδιάστηκε η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της περιοχής.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής  αντιδρούν εντονότατα, διότι, όπως υποστηρίζουν, με την πρόταση της δημοτικής Αρχής, η λαϊκή αγορά ουσιαστικά επιστρέφει εκεί που λειτουργούσε  για 13 ολόκληρα χρόνια, προκαλώντας αφόρητες παρενέργειες σε όσους ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ο αντιδήμαρχος  σημειώνει, η μόνη διέξοδος που μπορεί να δοθεί είναι εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού σε μια μόνιμη εγκατάσταση. Στη βάση αυτή, αξιολογείται ως  καλύτερη  λύση η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου στο οποίο βρίσκονται οι φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει