ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

650

Ε, όχι και αυθαίρετο!

Έχει γίνει πολλή κουβέντα πια για τα… αυθαίρετα και τη δόμηση που έχει κυριεύσει βάναυσα το περιβάλλον.

To… βραβείο βέβαια το κέρδισε… οίκημα στα νότια της Κρήτης προς τα Σφακιά, εκεί που ο καθένας τελιάζει και κάνει ό,τι θέλει, λίγο παραπάνω από την υπόλοιπη Κρήτη!

Φυσικά η… εικόνα είναι αυτή… αλλά όπως λέει και φΊλος, ειδικός στα περιβαλλοντικά- οικιστικά θέματα, ελάχιστοι γνωρίζουμε την πραγματική ιστορία του:

Ο βράχος και το οίκημα, πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου, κι ενώ στεκόταν νομιμότατα στην κορυφή του παρακείμενου βουνού, παρασύρθηκε από μια κατολίσθηση (που έγινε νύχτα) και βρέθηκε στη σημερινή του θέση…

Μέσα στη ατυχία τους, είχαν την τύχη, ο βράχος να σταθεί όρθιος, χωρίς ζημιές στο σπιτάκι, ενώ πέφτοντας, παρέσυρε και μια γειτονική τσιμεντένια σκάλα που κατεληξε στη θέση που φαίνεται στην εικόνα!

Συμφωνώ, δεν είναι λοιπόν αυθαίρετο, απλώς… έτυχε να πέσει ο βράχος!

 

ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.Γ. Στασινός

Χάθηκε και το φιλότιμο

«Το ότι η ντροπή και το φιλότιμο έχουν χαθεί τις τελευταίες  ημέρες, το γνωρίζουν πλέον όλοι οι Έλληνες» απαντά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.Γ. Στασινός μετά από δημοσίευμα του ΑΠΕ, που περιλαμβάνει απόψεις ανώνυμων «στελεχών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το ΤΕΕ, τον πρόεδρό του και την εθελοντική προσφορά εκατοντάδων μηχανικών μετά την τραγωδία στο Μάτι Αττικής.

Ο κ. Στασινός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το ότι η ντροπή και το φιλότιμο έχουν χαθεί τις τελευταίες  ημέρες, το γνωρίζουν πλέον όλοι οι Έλληνες. Κατήγγειλα δημοσίως και επωνύμως ότι εκατοντάδες εθελοντές μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Αντί να ασχοληθούν με την ένταξη των ήδη άνω των χιλίων, αυτών εθελοντών στον μηχανισμό ανακούφισης των πληγέντων, καταγραφής  και αποκατάστασης των ζημιών, τα συναρμόδια Υπουργεία κάνουν τους γραμματοκομιστές μεταξύ τους για να αποφύγουν δεσμεύσεις και δουλειά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω ανώνυμων κύκλων, «διαψεύδει» τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, μέσω διαρροής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας ότι έχουν αποστείλει αρμοδίως την προσφορά των μηχανικών στο Υπουργείο Υποδομών. Εκτός του ότι δεν έχουν ιδέα περί εθελοντισμού και οργάνωσής του, δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν, ούτε να ακούν: η επιστολή μου είχε απευθυνθεί εξαρχής στους συναρμόδιους υπουργούς – και στον Υποδομών – και το ήξεραν.

Περιττή η δουλειά τους ως «γραμματοκομιστή». Για αυτή την δουλειά έδειξαν αντανακλαστικά. Για άλλες όμως, πιο σοβαρές δουλειές τους χρειαζόμαστε”.

 

 Υπάρχει κατοχυρωμένη νομοθεσία που επιτρέπει την περιβαλλοντική καταστροφή στην Ελλάδα.

Και τώρα… κλαίμε

Για να μην έχουμε αυταπάτες. Υπάρχει κατοχυρωμένη νομοθεσία που επιτρέπει την περιβαλλοντική καταστροφή στην Ελλάδα. Και το λένε πια οι νομικοί που δεν φορούν παρωπίδες.

Από το νόμο του 2010 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εώς το νόμο του 2011 και 2014 που επιτρέπει όλες τις δραστηριότητες σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, λατομικές ζώνες σε καταφύγια άγριας ζωής.

Ο νόμος του 2016 που δίδει αμνηστία σε παράνομη θήρα κλπ, του 2017 που κάνει αλλαγή χρήσης σε δασικές περιοχές μετά από πυρκαγιά και πολλά άλλα. Αυτοί είμαστε, γιατί κλαίμε πάνω από τα αποκαΐδια;

 

Πολάκης κατά Πουλή

Πολάκης κατά Πουλή

Με τον συνήθη τρόπο το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη απάντησε σε δημοσιεύματα και δημόσιες δηλώσεις του Σταμάτη Πουλή, ο οποίος άσκησε κριτική για τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι.

Το γραφείο του Π. Πολάκη αναφέρει ότι «αναφορικά με δημοσιεύματα και δημόσιες δηλώσεις που θέλουν τον Σταμάτη Πουλή να περιφέρει την ιδιότητά του ως «πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων και δι’ αυτής να εξαπολύει ανήθικα και ανυπόστατα ψεύδη κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενος σε δήθεν παραπλάνηση του κοινού για την τραγωδία από τις πυρκαγιές, διευκρινίζουμε προς τα ΜΜΕ που φιλοξενούν δηλώσεις του αλλά και ευρύτερα, τα εξής:

Ο εν λόγω «συνδικαλιστής» έχει ήδη απολυθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως εκ τούτου δεν δύναται να εκπροσωπεί δημόσια καμία δράση του Φορέα και κανέναν από τους σημερινούς εργαζόμενους. Πόσο μάλλον να (αυτό)αποκαλείται «Πρόεδρος των εργαζομένων». «Πρόεδρος των απολυμένων» θα ταίριαζε καλύτερα…”

Ο Σταμάτης Πουλής δεν απολύθηκε από έναν δημόσιο οργανισμό για τη συνδικαλιστική του δράση, αλλά σαφώς επειδή εμπλέκεται και διώκεται επίσημα από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά κακουργήματα, που όπως αναφέρει η σχετική δικογραφία είναι: α) άμεση συνέργεια σε απιστία στην Υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, β) ψευδής βεβαίωση από κοινού σε βαθμό κακουργήματος και το γ) αδίκημα της συμμορίας.

 

Ζητά το κτήριο

Την παραχώρηση στον Δήμο Χανίων του χώρου του πρώην Πολεμικού Μουσείου ζητά από την Πολιτεία με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Το θέμα συζητήθηκε χθες το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, το οποίο έκανε δεκτή με μικρές τροποποιήσεις την εισήγηση του δημάρχου Αναστάσιου Βάμβουκα.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, «ο Δήμος Χανίων θα ζητήσει άμεσα την παραχώρηση από την Ελληνική Κυβέρνηση της κυριότητας της έκτασης των 2.646 τετραγωνικών μέτρων μετά του κτηρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου από το «Στρατόπεδο Ζομπανάκη» (Ιταλικοί Στρατώνες), με σκοπό την αποκατάσταση του κτηρίου και τη μεταφορά εκεί του Δημαρχείου Χανίων χωρίς να αποκλείεται άλλη πρόσφορη χρήση”.

 

@patris
-Οι υπουργοί εξαγγέλλουν κατεδάφιση αυθαιρέτων. Να γράψω το ρεπορτάζ;
-Πιάσε ένα από τα παλιά.. Άλλαξε μόνο τα ονόματα των υπουργών.

Avgi

 

Συμπαθή και άγρια

Δείγμα πολιτισμού είναι η ζωοφιλία, η σωστή όμως, όχι εκείνη που υπάρχει στις μέρες μας και περιορίζεται μόνο στο χάιδεμα των αδέσποτών τετράποδων και  στην πράξη τα αφήνουμε στην τύχη τους. Αυτό για όσους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και αντιδρούν στην απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων που υπάρχουν στον αερολιμένα Ηρακλείου.

Και μπορεί τα συμπαθή τετράποδα να είναι άκακα και φιλικά, υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις… Μια από αυτές αφορά την επίθεση που δέχτηκε πριν λίγες ημέρες  ένα ανήλικο αγοράκι από την Αγγλία από σκύλο παρατημένο στην τύχη του, έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης».

Ευτυχώς που οι γονείς του παιδιού ήταν πραγματικά ζωόφιλοι και απλώς ζήτησαν τη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο και για εκείνο αλλά και για τους πολίτες.

 

Κοντά στους πληγέντες κατοίκους της ανατολικής Αττικής, το πολιτικό και ένστολο προσωπικό και τους εθελοντές βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Πήγε και ο πρόεδρος

Κοντά στους πληγέντες κατοίκους της ανατολικής Αττικής, το πολιτικό και ένστολο προσωπικό και τους εθελοντές που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στις καμένες περιοχές, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος συνομίλησε με κατοίκους και στελέχη του κρατικού μηχανισμού που βρίσκονται επί τόπου, ενώ με δική του απόφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο σημείο χωρίς τη συνοδεία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

Επίσης, επισκέφθηκε το Λύρειο Ίδρυμα, στην περιοχή του Νέου Βουτζά, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές, με σκοπό να συμβάλει στη σύντομη επαναλειτουργία του (θα φτιαχτεί ξανά με έξοδα της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ της οικογένειας Βαρδινογιάννη).  Ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, την ηγουμένη και τις μοναχές και συζήτησε μαζί τους την αναζήτηση τρόπων για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του Ιδρύματος πριν το φθινόπωρο.

 

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση  εκπροσώπων των Δήμων Ηρακλείου και Χανίων με τις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος έγινε στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συνεργασία με το Πολυτεχνείο

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση έγινε στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η συνάντηση εκπροσώπων των Δήμων Ηρακλείου και Χανίων με τις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος έγινε για τη δρομολόγηση συνεργασιών και εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που απασχολούν τους δύο μεγάλους Δήμους του νησιού.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρύτανης κ. Ε. Διαμαντόπουλος και οι δύο αντιπρυτάνεις κκ. Μ. Ζερβάκης και Μ. Λαγουδάκης. Συμμετείχε επίσης ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Π. Ινιωτάκης, η αντιδήμαρχος Χανίων Ε. Τσιτσιρίδη καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των δύο Δήμων.

Το Ίδρυμα μπορεί να παρέχει επιστημονική υποστήριξη και τεχνικές λύσεις προς τους δύο Δήμους. Τόσο σε θέματα εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διαχείρισης και ποιότητας των υδάτινων πόρων, πολιτικής προστασίας όσο και σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τεχνολογιών και εφαρμογών «έξυπνης πόλης».

Μάλιστα, αποφασίστηκε να ιεραρχηθούν τα ζητήματα που άπτονται των τομέων για τους οποίους αναζητούνται λύσεις για τους δύο Δήμους και κατόπιν να εξειδικευθούν και να προετοιμαστούν προγραμματικές συμβάσεις που θα παρέχουν τις κατάλληλες τεχνικές λύσεις από επιστημονικό δυναμικό του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Μην τον ενοχλείτε

Μπορείς να το πεις και… θράσος για τον Σπίρτζη;

«Παρακαλώ τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές τις ημέρες, να μας αφήσει απερίσπαστους να κάνουμε τη δουλειά που οφείλει η Πολιτεία προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν» ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε δήλωσή του –απάντηση στις κατηγορίες τού προέδρου της ΝΔ και τόνισε: «Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο.

Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο. Δεν θα επενδύσουμε πολιτικά στην απώλεια των ψυχών και στα ερείπια».

Μην ταράζετε τον υπουργό, λοιπόν…

 

 

Τα βρεγμένα μπλουζάκια

O αρχηγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. ΜητσοτάκηςΑντιδράσεις έχει προκαλέσει η προτροπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου, να φοράνε βρεγμένες μπλούζες σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Μου είπε ότι κάηκε γιατί δεν φορούσε μπλούζα. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πως δεν βγαίνει στη φωτιά χωρίς μπλούζα. Κατά προτίμηση θα είναι βρεγμένο μακρυμάνικο.

Δεν τους το είπε κάποιος… την ώρα της φωτιάς… Και εκεί οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ασυγχώρητες» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Αμέσως δεκάδες βίντεο και αναρτήσεις άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, διαψεύδοντας την προτροπή του Μητσοτάκη αναφορικά με τις βρεγμένες μπλούζες.  Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για τις Δασικές Πυρκαγιές των ΗΠΑ (National Wildfire Coordinating Group), τα βρεγμένα ρούχα, όχι μόνο δεν συνιστώνται, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους.

Όπως τονίζουν οι Αμερικανοί πυροσβέστες «τα βρεγμένα ρούχα μεταφέρουν τη θερμότητα στο δέρμα πολύ πιο γρήγορα από τα στεγνά, κάνοντας έτσι τα εγκαύματα πιο πιθανά».

 

Επιμένει

Δεν υπάρχει σωσμός. Νέο κείμενο – απάντηση στους επικριτές του ανάρτησε στο διαδίκτυο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, μία εβδομάδα μετά τη δήλωσή του με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας όσο και στους πολίτες. Ο μητροπολίτης δεν συγχωρεί, δεν ανακαλεί τη δήλωσή του ότι η αθεΐα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ευθύνεται για την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, ενώ εξαπολύει τα βέλη του σε όποιον τον επέκρινε. Αμήν.

 

Η Ρένα

Όλα δείχνουν ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν έχουν και καμιά πρεμούρα πλέον να αποκαταστήσουν το όνομα της Ρένας Δούρου. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην είναι στο κάδρο ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις ευθύνες που έχει για τις φονικές πυρκαγιές. Οπότε μην εκπλαγούμε να μείνει εκείνη με τις… ευθύνες, τώρα που βολεύει και τον Πατούλη, ο  οποίος διακαώς θέλει να γίνει περιφερειάρχης με τη ΝΔ…

 

Ξεκούραση

Για λίγες μέρες βρίσκεται στη γενέτειρα ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, που αξιοποιεί τις μέρες του Αυγούστου για να ξεκουραστεί. Τον πέτυχα στο κέντρο του Ηρακλείου να απολαμβάνει τον καφέ με φίλους του, αλλά δεν τον είδα και τόσο αισιόδοξο για όσα συμβαίνουν στη χώρα, στο κόμμα…

 

Χάκερς

Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης (government.gr) φαινόταν προσωρινά εκτός λειτουργίας και εμφάνιζε το μήνυμα error. Το βράδυ της Κυριακής οι Anonymous Greece εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον άδικο θάνατο δεκάδων ανθρώπων στις φωτιές στο Μάτι Αττικής. Η ομάδα ανέφερε πως «η ευθύνη βαραίνει το κράτος που έμεινε άπραγο την ώρα της καταστροφής και δεν ενημέρωσε τους πολίτες, αφήνοντάς τους να καούν ζωντανοί».

 

Το έργο

Καλά το να μέμφεται η μείζονα αντιπολίτευση τη σημερινή δημοτική Αρχή επειδή ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο Πολιτιστικό είναι σόλοικο, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη δημοτική περίοδο κανείς δεν μπήκε στον κόπο να κάνει τέτοια σκέψη.  Ποιος άλλωστε ξεχνά ότι η πληροφόρηση για το έργο δινόταν με το σταγονόμετρο, με αποκορύφωμα, όταν «έσκασε» η απένταξη του Πολιτιστικού, να  χαρακτηρίζεται  «ζήτημα λογιστικής τακτοποίησης…».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει