ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ… ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΕ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΟ: Ανακοινώνουν κατεδαφίσεις, αλλά χωρίς χρηματοδοτήσεις

275 πρωτόκολλα κατεδάφισης… ανεκτέλεστα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που ψάχνει χρήματα για τις εργολαβίες

524

0+0=275 πρωτόκολλα κατεδάφισης ανεκτέλεστα. Μηδενικός είναι ο λογαριασμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει καταθέσει τρία αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα για να διεκδικήσει από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτήσεις ώστε να ανατεθούν εργολαβίες κατεδάφισης 275 αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη την Κρήτη, τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Και τα τρία αιτήματα  που κατέθεσε μέσα στην τρέχουσα χρονιά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απορρίφθηκαν, παρά το γεγονός ότι προς επίρρωση της αναγκαιότητας χρηματοδότησης, υπάρχει σχετική τεκμηρίωση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για το άθροισμα της προκλητικής αδιαφορίας των κεντρικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στο αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση.

Η απόρριψη των αιτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ζητά εδώ και έναν χρόνο να χρηματοδοτηθεί για να γκρεμίσει προκλητικές αυθαίρετες κατασκευές σε δάση και παραλίες, αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αφενός τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών σε σχέση με τη διαχείριση της αυθαίρετης δόμησης, και αφετέρου τις δραματικές περικοπές κονδυλίων σε κρίσιμους τομείς που άπτονται της πολιτικής προστασίας.

κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Από τις λίγες κατεδαφίσεις που έγιναν στην Κρήτη

Η διαχείριση αυτή έρχεται να δώσει απαντήσεις για το πώς διαμορφώνεται η θλιβερή πραγματικότητα που ζούμε γύρω μας, που είδαμε πόσο εύκολα μετατρέπεται σε εθνικό εφιάλτη με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Μάτι…

Όπως εξηγεί η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη, έχει συγκροτηθεί μια λίστα με αυθαίρετα κτίσματα από ολόκληρη την Κρήτη, τα οποία έχουν καταγραφεί από την Κτηματική Υπηρεσία που έχει κινήσει τη διαδικασία για την κατεδάφισή τους.

Η λίστα αυτή έχει διαμορφωθεί με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί ανάλογα με τη σοβαρότητα της αυθαιρεσίας και τις προεκτάσεις που έχει και σε θέματα πολιτικής προστασίας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των κατεδαφίσεων με αφετηρία τα Χανιά.

Αφού εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός που είχε στα χέρια της η υπηρεσία, κατέθεσε αίτημα στο Πράσινο Ταμείου προκειμένου να διεκδικήσει μια επιπλέον χρηματοδότηση  για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και κατατέθηκε και νέο, και επειδή είχε την ίδια τύχη, κατατέθηκε και ένα τρίτο.

Μάλιστα για να ενισχυθεί η αναγκαιότητα του αιτήματος που κατέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητήθηκε σχετική γνωμάτευση από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι τεκμηρίωσαν την αναγκαιότητα χρηματοδότησης της υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα όμως εξακολουθεί να είναι το ίδιο, και ο προϋπολογισμός μηδενικός, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν οι κατεδαφίσεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει