Επιμένουν στο “όχι” για το αεροδρόμιο

312

Εντυπωσιακά απαθής παραμένει η Περιφέρεια Κρήτης σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στο σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο Καστελλίου, σύμφωνα με  Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική κίνηση σχολιάζει σκωπτικά την πολιτική στάση της Περιφέρειας που επέλεξε μια στάση Πόντιου Πιλάτου εν μέσω σοβαρότατων καταγγελιών που αφορούν στη νέα οδυνηρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου με τη δρομολόγηση του αεροδρομίου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «με εντυπωσιακή απάθεια και χωρίς επαρκή ενημέρωση παρακολουθεί τα γεγονότα η Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις από το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο Καστελλίου.  Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος  Νίκος Καλογερής αρκέστηκε σε μια περιληπτική ενημέρωση σε σχέση με την αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Αλήθεια για την Περιφέρεια είναι αρκετή μια απλή ενημέρωση για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολεί το νησί μερικές δεκαετίες; Και παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, όπως της Διεύθυνσης Υδάτων, η οποία κρίνει ανεπαρκή τα προβλεπόμενα έργα για την προστασία των υδάτινων πόρων, και αποφαίνεται -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- ότι οι χρήσεις των λυμάτων όπως προβλέπονται στην ΜΠΕ, καθίστανται ΑΠ

ΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ. Αλήθεια, αρκεί  η απλή ενημέρωση, και μάλιστα εκτός ημερησίας διατάξεως, του Περιφερειακού Συμβουλίου;» Η περιβαλλοντική ομάδα δεν κρύβει τη δυσφορία της τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, Περιβάλλοντος, εστιάζει στο τυπικό του θέματος και όχι στην ουσία, επιμένοντας ότι το έργο έχει χωροθετηθεί από το 2009 και ότι η αρχική ΜΠΕ είχε εγκριθεί, και άρα δεν απαιτείται σήμερα για την αναθεώρησή της καμία διαβούλευση ή έγκριση. Παρότι -όπως είπε- συμμερίζεται τις βάσιμες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Αντίθετη γνώμη εξέφρασαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι τόνισαν ότι ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει γίνει ουσιαστική ενημέρωση (όπως και τώρα δεν έγινε) και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα επηρεάσει το μέλλον όχι μόνο του Ν. Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Ζήτησαν να επανέλθουν στο θέμα σε μια επόμενη συνεδρίαση και με μια ουσιαστική ενημέρωση αυτή τη φορά, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, ώστε να μπορεί το Σώμα να πάρει θέση για ένα τόσο φλέγον και επείγον ζήτημα.

Αυτό, δηλαδή το αυτονόητο, που σήμερα αποτελεί υπέρβαση, ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα μέλη της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας” που παρευβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Ζήτησαν από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά με αρετή και τόλμη να μείνουν πιστοί στον όρκο τους, αποδεικνύοντας στην πράξη τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της Περιφέρειας. Αφού ερευνήσουν το θέμα, αφού αντιληφθούν τις πραγματικές του διαστάσεις και αποκτήσουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών, να αγωνιστούν για το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον της Κρήτης».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει