ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ: Δείχνει στολίδι, μη γίνει… βαρίδι

Επίσκεψη Λαμπρινού με υπερηφάνεια αλλά και αγωνία

1.173

Στον πυρήνα των εργοταξιακών εργασιών της δεύτερης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από δημοσιογράφους οι οποίοι για πρώτη φορά ξεναγήθηκαν στα… άδυτα της μεγαλύτερης πολιτιστικής υποδομής σε ολόκληρο το νησί.

Η δεύτερη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου έκανε τη μεγάλη ανατροπή, καθώς μετά από εξαιρετικά σύνθετες διαχειριστικές δυσκολίες, που αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, διαφαίνεται ορίζοντας στην ολοκλήρωση του έργου, που εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμο.

Η εξέλιξη αυτή ήταν απότοκο της «απόλυτης συνεργασίας» που υπάρχει «μεταξύ της ΔΕΠΤΑΗ, της Τεχνικής Υπηρεσίας και του αναδόχου» την οποία υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος τη Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου Μηνάς Καπετανάκης.

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ξενάγησης στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου ήταν η κεντρική σκηνή της περίφημης μεγάλης αίθουσας, η οποία κατασκευάζεται με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές προκειμένου να έχει τη δυναμική να φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις τις οποίες για πρώτη φορά το Ηράκλειο και η Κρήτη ολόκληρη θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός έθεσε αλλεπάλληλα ερωτήματα στους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας τόσο σε σχέση με την πορεία των εργασιών στην περίφημη μεγάλη αίθουσα, που είναι το μεγάλο στολίδι του Πολιτιστικού, όσο και σε σχέση με τη μικρή αίθουσα που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει  μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα τονίσθηκαν,  η μικρή αίθουσα των συναυλιών, χωρητικότητας περίπου 213 ατόμων, εκτιμάται ότι  θα είναι έτοιμη στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ η μεγάλη αίθουσα το αργότερο μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς θα έχει παραδοθεί.

Στον πυρήνα των εργοταξιακών εργασιών της δεύτερης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Β.Λαμπρινός: “Καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε το Πολιτιστικό παρά τις δραματικές εξελίξεις της απένταξης του έργου που ακόμα εκκρεμοδικεί”

Όπως τόνισε με δηλώσεις του ο κ. Λαμπρινός «όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, η συνέχιση του έργου ήταν μονόδρομος. Άλλη επιλογή δεν υπήρχε, από τη στιγμή που μιλάμε για ένα έργο το οποίο ήδη είχε κοστίσει στους Ηρακλειώτες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παρά τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και αφορούσαν κυρίως στην Α΄ Φάση κατασκευής του Πολιτιστικού  και παρά την υπόθεση της απένταξης ενός πολύ μεγάλου ποσού, άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ακόμα εκκρεμεί, χάρις σε μια σειρά ενεργειών της δημοτικής Αρχής και της ΔΕΠΤΑΗ, το έργο ξεμπλόκαρε και οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Πιστεύουμε βάσιμα πλέον  ότι εκτός απροόπτου αρχές του 2019 θα  έχει παραδοθεί στους Ηρακλειώτες και θα έχει αρχίσει να λειτουργεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ο οποίος θα προκύψει και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη (τελειώνει στις 20 Αυγούστου), ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό ολόκληρης της Κρήτης».

Από την πλευρά του ο  διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ο οποίος έκανε τη μεγάλη ανατροπή στην πορεία υλοποίησης της δεύτερης φάσης του Πολιτιστικού πετυχαίνοντας να ξεμπλοκάρει το έργο και να μπει σε ομαλή τροχιά υλοποίησης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα, χωρίς εμφανή ή αναμενόμενη εμπλοκή δηλαδή. Αυτό μας δίνει μια σιγουριά ότι το έργο θα τελειώσει κανονικά μέσα στις παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί.

Οι παρατάσεις αυτές ήταν απαραίτητες. Το ευχάριστο είναι ότι όλα βαίνουν καλώς. Υπάρχουν βέβαια ζητήματα που πρέπει να λυθούν στην πορεία. Η δυσκολία είναι καθημερινή και συνεχής. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα και σε συνεννόηση με τον ανάδοχο προχωράμε χωρίς προβλήματα. Μέλημά μας είναι να τελειώσει πρώτα η μικρή αίθουσα, η οποία θα μας δώσει και ψυχολογικό αβαντάζ».

Ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης του Πολιτιστικού δήλωσε ο πρόεδρος τη Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου κ. Μηνάς Καπετανάκης, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε μια φάση ολοκλήρωσης για να μπορέσουμε επιτέλους να το παραδώσουμε. Ταυτόχρονα έχουμε βγάλει στον αέρα τη διαβούλευση για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου. Εξετάζουμε και εμπλουτίζουμε αυτά που ήδη έχουμε δουλέψει με την άποψη του κόσμου».

Όπως είναι γνωστό, η Λότζια έχει προχωρήσει σε ένα σημαντικό άνοιγμα προς την κοινωνία μέσα από έναν δημόσιο διάλογο που έχει στόχο τη συνδιαμόρφωση ενός κοινού οράματος για το πώς θα λειτουργήσει το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ).

Η διαβούλευση εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Μέχρι τότε όλοι οι πολίτες και οι φορείς της πόλης θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο email: deptah@otenet.gr ή στη γραμματεία της ΔΕΠΤΑΗ (ΠΣΚΗ, κτήριο Ε, 1ος όροφος), συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση που ανοίγει σε σχέση με τις δράσεις που θα πρέπει να αναπτύσσονται στο Πολιτιστικό Κέντρο, τις συνεργασίες, τα βιώσιμα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας και τις πηγές χρηματοδότησης.

Η πορεία υλοποίησης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

Η πορεία υλοποίησης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου αποσκοπεί στην πολιτιστική ανάδειξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου με τη διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων τοπικής και παγκρήτιας εμβέλειας κάθε είδους (παραστάσεις κλασικού και λυρικού θεάτρου, χορός, συναυλίες, συμφωνική μουσική, διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις κ.ά. κοινωνικές εκδηλώσεις), καθώς επίσης και με τη λειτουργία καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών εργαστηρίων.

Το έργο της ολοκλήρωσης του Συνεδριακού κέντρου Ηρακλείου (Β’ Φάση) δημοπρατήθηκε με το σύστημα «Μελέτη-κατασκευή» στις 16.06.2016 με αρχικό προϋπολογισμό 11.390.587,20€,  τίτλο  εργολαβίας:  «Ολοκλήρωση Πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου Ηρακλείου». Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε. (σήμερα ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ). Ο τελικός προϋπολογισμός της Β΄ Φάσης του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου είναι  11.232.384,60€.

Η Σύμβαση υπογράφηκε την 18.04.2016 (αρ.πρωτ.:624/18.04.2016) με συμβατική προθεσμία την 10.10.2017 (540 ημέρες). Με την απόφαση 2 του Πρακτικού 214/03.10.2017 δόθηκε παράταση της συμβατικής προθεσμίας για 390 ημέρες έως  04.11.2018. Το έργο εκτελείται με ευθύνη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ ΟΤΑ.

Τα καθίσματα της κεντρικής σκηνής του Πολιτιστικού
Τα καθίσματα της κεντρικής σκηνής του Πολιτιστικού

Πρόοδος εργασιών (Ιούλιος 2018)

Εκτελούνται σε ταχείς ρυθμούς, δεδομένων των πρότερων καθυστερήσεων, οι εργασίες ολοκλήρωσης στην Κεντρική Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (ΚΑΠΧ), στην Αίθουσα Συναυλιών (ΑΣ) καθώς και στα φουαγιέ και τους βοηθητικούς  χώρους των δύο αιθουσών.

Σύμφωνα με την δέσμευση της Αναδόχου και εκτίμηση της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας (Τεχνική Υπηρεσία ΔΕΠΤΑΗ) εκτιμάται ότι η Αίθουσα Συναυλιών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου-  αρχές Οκτωβρίου 2018, ενώ η ΚΑΠΧ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την συμβατική ημερομηνία της  παράταση δηλαδή στις 04/11/2018. Μικρές αποκλίσεις θεωρούνται πιθανές, δεδομένης της πολυπλοκότητας και των ειδικών απαιτήσεων του έργου, ειδικώς της μεγάλης αίθουσας (ΚΑΠΧ). Μετά την ολοκλήρωση και της Β Φάσης κατασκευής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου στο κτήριο θα στεγάζονται οι εξής χώροι και χρήσεις.

Η Κεντρική Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (742 θέσεων) που θα μπορεί να είναι θέατρο, λυρικό θέατρο, αίθουσα μουσικής, χορού, προβολών ή συνεδρίων.

Αίθουσα Συναυλιών (Μικρή Αίθουσα – 213 θέσεων).

Μικρό Αμφιθέατρο (105 θέσεων) για μικρά θέατρα, μικρά σχήματα μουσικής, εκδηλώσεις, προβολές, ομιλίες ή συνεδριάσεις (έχει δοθεί σε χρήση).

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (180 θέσεις) για παραστάσεις πειραματικού θεάτρου ή συνεδριακές εκδηλώσεις (έχει δοθεί σε χρήση).

Δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (180 θέσεων συνολικά) για προβολές, ομιλίες ή συνεδριακές εκδηλώσεις (έχει δοθεί σε χρήση).

Αίθουσα εκθέσεων (360m2) χωρητικότητας περίπου 250 ατόμων όπου θα γίνονται και ομιλίες ή συνεδριακές ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Χώροι διοίκησης (έχει δοθεί σε χρήση).

Χώροι εστίασης για την εξυπηρέτηση περίπου 1.030 ατόμων ημερησίως.

Καταστήματα (βιβλιοπωλείο, δισκοπωλείο, ταξιδιωτικό γραφείο, μικρό υποκατάστημα τραπέζης).

Εργαστήρια (καλλιτεχνικής κατεύθυνσης και εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας).

Υπαίθρια Γλυπτοθήκη 172τ.μ.

Πεζογέφυρα μήκους 20μ. όπου συνδέει τα τείχη της πόλης (Προμαχώνας Μαρτινέγκο)  με το Πολιτιστικό Κέντρο και τον αστικό ιστό της πόλης.

Υπόγειας χώρος στάθμευσης οχημάτων 211 θέσεων (έχει δοθεί σε χρήση).

Αίθουσα 255m2 στην οποία στεγάζεται σήμερα το Ωδείο Δήμου Ηρακλείου (έχει δοθεί σε χρήση).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει