ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

421

Τι έγιναν εκείνα τα λεφτά;

Ο κόσμος θέλει να βοηθήσει και το δείχνει σε αυτή την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Αλλά πολύ θα ήθελε να μάθει τι έγινε το ποσό που μαζεύτηκε στο περίφημο Ταμείο Μολυβιάτη!

Στο Ταμείο Μολυβιάτη, όπως όλοι θυμόμαστε,  χιλιάδες πολίτες, συγκινημένοι από το τραγικό δράμα των ανθρώπων και των χωριών της Ηλείας που σαρώθηκαν ολοκληρωτικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, έσπευσαν να καταβάλουν τον οβολό τους για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Ελάχιστο μέρος όμως αυτών των χρημάτων πήγε στην Ηλεία για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους.

 

@patris
Βροχή, ήλιος, βροχή, ήλιος. Και ζέστη με υγρασία. Σιγά σιγά ακουμπάμε τα τροπικά κλίματα. Είναι κρίμα που δεν ζει και ο Σήφης ο κροκόδειλος να χαρεί!
Amariotis

 

Πόσα πήραν οι πυρόπληκτοι;

…Τι απέγιναν αυτά τα χρήματα, κανείς δεν ξέρει! Πριν από μερικά χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε ενημερώσει ότι το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013 στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.

Μαζί με άλλα χρήματα και τόκους ανήλθε στο ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Πόσα πήγαν στην Ηλεία;

Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων ανέρχεται σε 27.686.811,45 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου! Και τα υπόλοιπα; Πού πήγαν τα λεφτά;

 

 

Σταύρος Αρναουτάκης

Ανασχηματισμός με πόσους;

Δεν ξέρω εάν θα προλάβει σήμερα ή αύριο να κάνει τον ανασχηματισμό ο Στ. Αρναουτάκης. Ο ίδιος μάλλον για σήμερα προσπαθεί να το κλείσει.

Εκείνο που θα έχει ενδιαφέρον είναι εάν θα κάνει… μερικό ανασχηματισμό αλλάζοντας τους 4 αντιπεριφερειάρχες ή αν παίξει ζαριά αλλάζοντας τους πάντες.

Δύσκολο βέβαια, αλλά δεν είναι και παράξενο. Θα φανεί…

 

 

το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτη

Θα μιλήσουν για το μουσείο

Το Σάββατο το πρωί στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Η κεντρική ομιλία θα αφορά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί από τον διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή Σάκη Μυλωνά, ο οποίος θα μιλήσει για το επιστημονικό κομμάτι, και τον πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων του ΜΦΙΚ και πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου την περίοδο 2008-2011 Γιώργο Αεράκη, που θα αναφερθεί στην οικονομική διαχείριση που ασκεί κατόπιν αδείας της Συγκλήτου του Π.Κ σε εθελοντική βάση ο Σύλλογος στην Έκθεση του Μουσείου στον κόλπο του Δερματά.

Ζωηρό το ενδιαφέρον των αποδήμων Κρητών για το Μουσείο-στολίδι της Κρήτης.

 

ε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ψάχνει τα λάθη ο Καμμένος

Στη συνδρομή και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική αναφέρθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Πριν απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων από την Πέμπτη με εναέρια, πλωτά μέσα και επίγειες δυνάμεις, αλλά και πολιτικών μηχανικών καθώς και υλοτόμων για την αποτίμηση των καταστροφών.

Υπεραμύνθηκε των ενεργειών του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τη στάση του «συνεπή», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις στρατιωτικών συντακτών είπε μεταξύ άλλων: «Βεβαίως και ψάχνουμε να βρούμε τα λάθη που κάναμε. Έχουμε τόσους νεκρούς. Ακόμη κι εδώ στο ΥΠΕΘΑ που κινητοποιηθήκαμε εγκαίρως, ψάχνουμε τα σχέδιά μας.

Πολιτική αντιπαράθεση πάνω από νεκρούς δεν πρέπει να γίνονται. Αν χρειαστεί να αποδοθούν ευθύνες, βεβαίως θα πρέπει να αποδοθούν».

«Όλοι μας έχουμε συγκλονιστεί από τις ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στο Μάτι. Είμαστε γονείς. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως τεράστια εθνική τραγωδία… Ο πρωθυπουργός δεν απέδωσε την τραγωδία στον στρατηγό άνεμο» πρόσθεσε.

 

Θέλει να βοηθήσει

Αυτές τις μέρες που ο τόπος μας ζει τόσο δύσκολες ώρες υπό το βάρος της απίστευτης εθνικής τραγωδίας που έχει κάψει τις καρδιές μας, αυτό που παγουδιάζει τον πόνο και τον μαλακώνει είναι η απίστευτη αλληλεγγύη που αναδύει το βαθύ απόθεμα ανθρωπιάς και αγάπης.

Εκτός από τη συγκινητική συμμετοχή εκατοντάδων Ηρακλειωτών  στη στήριξη των πυρόπληκτων, με τρόφιμα και είδη ιατρικής φροντίδας, υπάρχουν και άλλες μεμονωμένες προσφορές που μας κάνουν να νιώθουμε τόσο περήφανοι αλλά και αισιόδοξοι για το αύριο.

Ένας συμπολίτης μας ο οποίος επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους σεμνότητας διαθέτει το σπίτι του προκειμένου να φιλοξενηθεί μια πυρόπληκτη οικογένεια για όσο διάστημα χρειαστεί. Το σπίτι βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τη Γέργερη, διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6977316582.

 

Κράτησε αποστάσεις

Σαφείς αποστάσεις από την επιστολή φίλης της οικογένειάς της, που απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα και που δημοσιεύθηκε στον Τύπο και στο διαδίκτυο, παίρνει η Βαρβάρα Βουκάκη, η τραγική μητέρα που έχασε στην φωτιά στο Μάτι τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της Ανδρέα.

Η Βαρβάρα Βουκάκη, σχολιάζοντας την επιστολή φίλης της οικογένειας, όπως παρουσιάστηκε και με τίτλο «Ακου να σου πω Αλέξη», ζητά απο τους φίλους της να μην δημοσιοποιούν προσωπικές στιγμές της οικογένειάς της και οτιδήποτε σχετικό αναφορικά με τον χαμό της οικογένειάς της.

Παρακαλεί δε να αποσύρουν πιθανά κείμενα ή αναρτήσεις που την αφορούν άμεσα ή έμμεσα και δεν έχουν αναρτηθεί με την έγκρισή της.


διόδια

Να τα και τα διόδια

Πρέπει πολλοί οδηγοί να εξεπλάγησαν χθες στον ΒΟΑΚ. Όσοι οδηγούσαν προς τη Χερσόνησο και είδαν ένα κλιμάκιο ανθρώπων με τα γνωστά φορσφοριζέ γιλέκα να τους σταματούν. «Είμαστε από το Υπουργείο Μεταφορών» έλεγαν και άρχιζαν τις ερωτήσεις στους οδηγούς από πού έρχονται, πού πάνε, τις συνήθεις μετακινήσεις τους. Κι εκεί ήρθαν οι κρίσιμες ερωτήσεις!

«Θα προτιμούσατε να κάνετε τη διαδρομή αυτή για παράδειγμα από σαράντα λεπτά με ένα καλύτερο δρόμο και να πληρώνετε 8 ευρώ; Ή να την κάνετε σε 15 λεπτά και να πληρώνετε 12 ευρώ να πάτε και να έρθετε;» ήταν μερικές από τις ερωτήσεις.

Οι οδηγοί απαντούσαν, φαντάζομαι πως όλοι καταλαβαίνουμε και τι…

 

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι δεν ήταν και πολλοί πολίτες που του μίλησαν ή τον πλησίασαν. Δεν τους άφησαν κιόλας.

Ποιος ήταν ο πολίτης;

Η αλήθεια είναι ότι στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι δεν ήταν και πολλοί πολίτες που του μίλησαν ή τον πλησίασαν. Δεν τους άφησαν κιόλας.

Ο Κώστας Κουτρουμπής που εμφανίζεται στο βίντεο να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό από την επίσκεψή του στο Μάτι πάντως έτυχε και ήταν διευθυντής στο γραφείο του πρώην υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

Υπενθυμίζεται  ότι ο κ. Παπαθανασίου διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από 19/9/2007 έως 7/10/2009 και ο κ.Κουτρουμπής ήταν το δεξί του χέρι ως επικεφαλής του γραφείου του.

 

«Ήταν τυχαία συνάντηση»

Ο ίδιος έγραψε ότι είδε τυχαία τον κ. Τσίπρα:

“Τυχαία είδα τον πρωθυπουργό και του είπα να προσέξει το Μάτι. Μου απάντησε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν.

Η φωτογραφία από τη συνάντησή μας δεν βγήκε από εμένα, αλλά από το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από συνεργάτες του πρωθυπουργού” είπε στο Κουτρουμπής, ο οποίος εμφανίζεται να μένει στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από τη φωτιά.

Μάλιστα στον λογαριασμό του στο facebook, ο κ. Κουτρουμπής ευχαρίστησε τον δήμαρχο Περιστερίου για τη βοήθεια που πρόσφερε στην Αργυρά Ακτή, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και τους “τοπικούς άρχοντες”, όπως έγραψε χαρακτηριστικά. “1000 ευχαριστώ στο Δήμο Περιστερίου και τον Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη για την άμεση ανταπόκριση και καταπληκτική δουλειά στον καθαρισμό της Αργυράς Ακτής.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την αντιδήμαρχο Μαίρη Τσιότα και το προσωπικό του συνεργείου της για την εξαιρετική συνεργασία.

Όπως είναι φυσικό (εδώ γελάνε) οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες του Δήμου Μαραθώνα κάπου έπιναν τον καφέ τους…” έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του  ο κ. Κουτρουμπής.

 

Τέλος

Καταλαβαίνω ότι τελείωσε η περίοδος χάριτος. Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, στις 12.00 το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα την εθνική τραγωδία από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.  Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

 

Καταγγελία

Έχουμε ξεφύγει; Μία απίστευτη καταγγελία έκανε χθες ο δημοσιογράφος ο Φώτης Κόλλιας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος, “το πρωί της Τρίτης στενός/στενή συνεργάτης/συνεργάτρια υπουργού καλούσε δημοσιογράφους στο τηλέφωνο και τους εξηγούσε πως δεν πρέπει να γράψουν για τους νεκρούς προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό”.

Πώς μπορούσε όμως να γίνει αυτό;

 

Συγκάλυψη

Για… συγκάλυψη μίλησε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς στην τραγωδία με τις φωτιές.

«Κατέθεσα πέντε ώρες στην Εισαγγελία και αυτό που κατάλαβα τώρα πια είναι ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης αυτής, να κουκουλώσουν τις εγκληματικές ευθύνες κάποιων» είπε. Εδώ χοντραίνει το πράγμα.

 

Η παραίτηση

Οι διαφορές με την Πορτογαλία όπως μου τις μεταφέρει φίλος από εκεί. Η  υπουργός που είχε την ευθύνη παραιτήθηκε… «Έπειτα από τις πυρκαγιές των περασμένων ημερών, θεωρώ ότι δεν διαθέτω τις προϋποθέσεις, ούτε σε πολιτικό, αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο, για να παραμείνω στη θέση μου». Με αυτά τα λόγια, στις 18 Οκτωβρίου 2017, η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Κονστάνζα Ουρμπάνο ντε Σόουζα, υπέβαλε την παραίτηση της…

Και μετά; Η αναδάσωση ξεκίνησε 25 μέρες μετά τη φωτιά. Οι παρεμβάσεις ήταν εκτεταμένες. Φέτος σχεδόν δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει.

 

Η σημαία

Τι έγινε και αφαιρέθηκε η «γαλάζια» σημαία από την παραλία της Χιόνας; Εκεί και τα νερά είναι πεντακάθαρα και αρχαιολογικός χώρος είναι. Τι συνέβη άραγε;

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει