Εντοπίστηκε εστία ρύπανσης και απαγορεύθηκε η κολύμβηση στην παραλία της Φλώριδα

401

Θαλάσσια ρύπανση που εντοπίστηκε στην περιοχή του Καρτερού είχε σαν αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κολύμβηση στην παραλία της Φλώριδα, σε μια έκταση 200μ. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος με δηλώσεις  του στην «Π» τονίζει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων από τους οποίους θα προκύψει και η εστία της ρύπανσης.

Η ρύπανση σήμανε συναγερμό στο λιμεναρχείο το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τη Διεύθυνση δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, που αμέσως έσπευσε στην περιοχή, πήρε δείγματα από το νερό και λόγω του εμφανούς προβλήματος αποφασίστηκε η απαγόρευση της κολύμβησης.

Το αποτέλεσμα των εργαστηριακών ελέγχων είναι αυτό το οποίο θα προσδιορίσει με ακρίβεια τα αίτια της ρύπανης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» οι έρευνες στρέφονται στις γειτονικές εγκαταστάσεις τόσο της ΒΙΠΕ όσο και της κεντρικής λαχαναγοράς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα  πάντα με τις ίδιες πηγές θα ζητηθεί έλεγχος στο βιολογικό καθαρισμό της κεντρικής λαχαναγοράς, για να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί σωστά ή αν εμφανίζει προβλήματα που συνδέονται με την θαλάσσια ρύπανση της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο που εκβάλει το ρυάκι που βρίσκεται στην περιοχή εντοπίστηκαν απορρίμματα που φαίνεται ότι παρασύρθηκαν με την ορμή των νερών των περιορισμένης διάρκειας βροχών που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες. Τα νερά κατέβασαν ποσότητες απορριμμάτων και άχρηστων υλικών που κατέκλυσαν την περιοχή.

Ωστόσο αυτή προς στιγμή εκτιμάται ότι είναι η μία παράμετρος σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περιοχή, καθώς τα ακριβή αίτια θα απαντηθούν μέσα από τους εργαστηριακούς ελέγχους που θα ακολουθήσουν αλλά και από τις δομές που λειτουργούν στην περιοχή όπως την κεντρική λαχαναγορά.

Από την πλευρά του πάντως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης σημειώνει ότι μόλις διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα τοποθετήθηκαν στην περιοχή πάρα πολλές ενημερωτικές πινακίδες ώστε οι λουόμενοι να είναι ενήμεροι σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί και να λάβουν τα μέτρα τους.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι έλεγχοι που γίνονται στις παραλίες ακόμα και σε αυτές που έχουν κερδίσει γαλάζια σημαία είναι συνεχείς και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι λουόμενοι και να αισθάνονται ασφαλείς για τα μέτρα που λαμβάνονται. Έλεγχοι γίνονται συνεχώς και περιοδικοί και τακτικοί αλλά και έκτακτοι και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει