Συνεργασία επιστημονικών φορέων με επικεφαλής το ΙΤΕ

1.177

Δώδεκα φορείς της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώνουν τις δυνάμεις τους και φιλοδοξούν με κεντρικό άξονα το φως και το φάσμα του να δημιουργήσουν νέα δεδομένα!

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ πρωτοστατεί στην ίδρυση και καθιέρωση της HELLAS-CΗ, μιας πολλά υποσχόμενης Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής (ΕΕΥ), που στόχο έχει να προσφέρει κυρίως στην ελληνική επιστημονική κοινότητα α) πρόσβαση σε προηγμένες πειραματικές εγκαταστάσεις οι οποίες ενδυναμώνουν ουσιαστικά την έρευνα αιχμής στην επιστήμη, την τεχνολογία και τις εφαρμογές των λέιζερ (laser) και β) ολοκληρωμένα πολύπλευρα εργαλεία και αξιόπιστες τεχνικές για την αντιμετώπιση απαιτητικών ερευνητικών προκλήσεων της Επιστήμης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Heritage Science). Επικεφαλής θα είναι ο καθηγητής κ. Δημήτριος Χαραλαμπίδης. Επικεφαλής IPERION-CH.gr: Δημήτριος Άγγλος.

 

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ πρωτοστατεί στην ίδρυση και καθιέρωση της HELLAS-CΗ

Η υποδομή HELLAS–CH :

α) Αξιοποιεί κάθε προηγούμενη επιστημονική κατάκτηση, προσφέροντας πολύτιμα εφόδια στο υψηλότερο στελεχιακό δυναμικό της χώρας.

β) Με πυρήνα την εμπειρία και σύμμαχο τη νέα λαμπρή γενιά ερευνητών, το σύνολο των Ινστιτούτων του ΙΤΕ καθίστανται πρωτεργάτες στον καινούργιο διάλογο του Χρόνου και της Τεχνολογίας.

γ) Τα εργαλεία που προσφέρει η υποδομή στους χρήστες της υπηρετούν το όραμα για τη διεξαγωγή έρευνας διεθνούς επιπέδου και αντικτύπου. Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική, Πληροφορική, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Γεωφυσική, Φωτονική, μικρο-/νανο-Μηχανική συγκλίνουν σε ένα έντονα διεπιστημονικό περιβάλλον με δυναμική ανάπτυξης νέων δρόμων στην επιστήμη.

δ) Η οικουμενική πολιτιστική κληρονομιά νοηματοδοτείται με νέα στοιχεία, καθώς δορυφόροι συνομιλούν μέχρι και με υποθαλάσσια ευρήματα, ενώ νέοι κώδικες φωτός ανοίγουν πρωτοποριακούς διαύλους προς τη σοφία του παρελθόντος.

Η κομβική συμμετοχή του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σε τρεις προηγούμενες σημαντικές ευρωπαϊκές υποδομές,  του ELI, του LASERLAB Europe και του IPERION-CH καθώς και  στην υποδομή HiPER μαζί με το ΤΕΙ Κρήτης το ανέδειξε σε πρωταγωνιστή της ενορχήστρωσης της σημερινής σπουδαίας δικτύωσης. Εξίσου άλλωστε σημαντικός ήταν ο ρόλος του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ-ΙΤΕ) στις αντίστοιχες υποδομές ARIADNE και PARTHENOS.

Στην εθνική αυτή αποστολή μετέχουν επίσης ενεργά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης, η Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ίδρυμα Ορμύλια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει