Ένας από τους 62 Μάρτυρες ήταν ποδοσφαιριστής του Ο.Φ.Η

519

ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ: Ένας από τους 62 Μάρτυρες ήταν ποδοσφαιριστής του Ο.Φ.Η

Ο ένας από τους Μάρτυρες μεταξύ των 50 που εκτελέστηκαν ως αντίποινα των Γερμανών για το σαμποτάζ του αεροδρομίου στον Ξηροπόταμο Ηρακλείου ήταν ο άλλοτε θρυλικός ποδοσφαιριστής του Ο.Φ.Η στα τέλη της δεκαετίας του 1920 Νίκος Κατεχάκης ή Κουτάλας, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με πολλούς επιφανείς άνδρες, με μπροστάρη τον τότε δήμαρχο Ηρακλείου Μηνά Γεωργιάδη.

Η ανακοίνωση των Γερμανών στην εφημερίδα ” Κρητικός Κήρυξ” την 16-6-1942 έλεγε: «Εξ αιτίας σοβαράς ενεργείας σαμποτάζ ήτις έλαβε χώραν κατά την νύκτα της 13ης προς 14η Ιουνίου1942 και εις την οποίαν ενέργειαν συμμετείχεν εμμέσως και μέρος του πληθυσμού, ετυφεκίσθησαν κατά την 14η Ιουνίου 1942 εις Ηράκλειο 50 όμηροι.

Ο Διοικητής φρουρίου Κρήτης».

Νωρίτερα, στις 3 του ίδιου μήνα, οι Γερμανοί στον ίδιο χώρο και για άλλα αντίποινα είχαν εκτελέσει άλλους 12 συμπατριώτες.

Ο άλλοτε θρυλικός ποδοσφαιριστής του 0.Φ.Η Νίκος Κατεχάκης ή Κουτάλας, όπως ακουγόταν την περίοδο εκείνη, ήταν ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας «Κρητικά Νέα» και μάλιστα του είχαν κατασχέσει οι κατακτητές τα πιεστήρια της εφημερίδας, καθώς δεν ήταν αρεστός στους Γερμανούς για την πένα του.

Αναγκάστηκε να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του στο χωριό Βενεράτο μετά από αυτό, καθώς εκτός από τα πιεστήρια της εφημερίδας κατέσχεσαν και το σπίτι τους στον Πόρο.Ήταν πρόσφατα παντρεμένος με τη Νέλλη Μαλαγαρδή η οποία εγκυμονούσε ένα γιο που δεν πρόλαβε να τον αντικρίσει και που έλαβε το όνομά του μετά (φωτογραφία – κείμενο Ν. Φουκαράκης).

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει