Όταν οι απόψεις των ανθρώπων συγκρούονται (απάντηση σε σχόλιο)

110

Η ψυχραιμία είναι θησαυρός, φίλε αναγνώστη, γιατί αποτελεί όπλο αποφυγής σύγκρουσης των ανθρώπων και όχι μόνο. Θα κάνω κι εγώ χρήση αυτής της αρετής, γιατί δεν θέλω να συγκρούομαι επωνύμως με κανέναν.  Δημοσιεύτηκε, λοιπόν, στο φύλλο 21429/20-7-2018 της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” επώνυμο άρθρο εναντίον μου, εξαιτίας των απόψεών μου στο Σκοπιανό πρόβλημα σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί στην ίδια εφημερίδα της 4ης Ιουλίου 2018 με τίτλο “Κρείττονα του θεραπεύειν το προνοείν και προλαμβάνειν”.

Καταρχάς θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κανείς που διαφωνεί με τη θέση μου αυτή. Πιστεύω πως όχι. Ύστερα, στο εν λόγω δημοσίευμά μου, όπως θα διαπιστώσει όποιος το διαβάσει, αν εξαιρέσει κανείς τα δύο κύρια πολιτικά πρόσωπα που κυβερνούν την χώρα, δεν αναφέρθηκα προσωπικά, επώνυμα σε κανέναν.

Αν οι ιδέες μου για το σκοπιανό, που είναι και ιδέες τουλάχιστον του 80% του λαού μας, για να μην πω περισσότερες, δεν αρέσουν σε κάποιους, αυτό δεν είναι λόγος που να δικαιολογεί επώνυμη επίθεση στο πρόσωπο και την ιδιότητά μου.

Ακόμη, θα ξαναπώ ένα αλίμονο, αν περιμένουμε το μέλλον να μας αποδείξει εάν μια σημερινή απόφαση υπήρξε σωστή ή όχι. Το προνοείν και προλαμβάνειν ποτέ δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν την ίδια αξία με το θεραπεύειν. Πάντα, τα δύο πρώτα θα υπερτερούν συντριπτικά του τρίτου, πράγμα που όλος ο κόσμος γνωρίζει.

Όσον δε αφορά το τι είπε ή έγραψε ο οποιοσδήποτε επώνυμος ή ανώνυμος στο απώτερο ή το πρόσφατο παρελθόν για ένα θέμα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το τι τελικά έπραξε αφενός και αφετέρου ότι η προσωπική γνώμη του καθενός για ένα πρόβλημα ουδόλως δεσμεύει την κρίση, τη στάση και συμπεριφορά των υπολοίπων πάνω στο ίδιο θέμα.  Να πούμε ακόμη και τούτο: Δημοκρατία υπάρχει και λειτουργεί όπου κυριαρχεί και κυβερνά η άποψη των πολλών και όχι των ελαχίστων.

Η αρχή αυτή εφαρμόζεται από μέρους μας στο Σκοπιανό; Εδώ τελειώνω και δηλώνω πως δεν πρόκειται να ξαναασχοληθώ ή να απαντήσω σε οποιοδήποτε άλλο σχετικό σχόλιο εναντίον μου. Απλά παραπέμπω στο φύλλο της 4ης Ιουλίου 2018 της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” όπου δημοσιεύεται το επίμαχο άρθρο μου, καθώς και στο σημερινό σχόλιό μου, που αποτελεί και την απάντησή μου στο παραπάνω εναντίον μου δημοσίευμα.

* Ο Μανώλης Ροδιτάκης είναι τ. εκπαιδευτικός και ειδικός πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,  πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει