Τα τερτίπια του Τραμπ

130

Ο Τραμπ, ο πρόεδρος της Αμερικής, αυτός με τα μαλλιά καλαμποκίσιου χρώματος, έχει όμορφη σύζυγο (είναι η μόστρα του και την προβάλλει πάντοτε με υπερηφάνεια), είναι πλούσιος, παράξενος και απρόβλεπτος. Ξαφνιάζει και προσβάλλει με τα λόγια του, τις αποφάσεις του και την συμπεριφορά του.

Ως πρόεδρος της Αμερικής  είναι βέβαια και αρχηγός μας στο ΝΑΤΟ, στην έρμη αυτήν συμμαχία, μέσα στην οποία δύο σύμμαχοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα μαχαίρια. Παρ’  όλα αυτά στη συμμαχία αυτήν επιθυμεί διακαώς να μπει και η  «φίλη» μας χώρα, τα… Σκόπια.

(Προς το παρόν δεν ξέρω πώς αλλιώς  να την ονομάσω). Ο Τραμπ  όμως γκρινιάζει ότι στους λογαριασμούς του ΝΑΤΟ ο αμερικανικός λαός πληρώνει την νύφη για να ζουν με ασφάλεια οι υπόλοιποι σύμμαχοι. Και αυτό, λέει, δεν είναι δίκαιο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι  το 22%  των εξόδων του ΝΑΤΟ  – και όχι τα 90%   όπως  υπερβάλλοντας ισχυρίστηκε ο Τραμπ  –  το πληρώνει  η Αμερική. Τα υπόλοιπα όλοι οι άλλοι σύμμαχοι αναλόγως.

Αλλά και στο εμπόριο ισχυρίστηκε ότι οι σύμμαχοι, τους οποίους η Αμερική προστατεύει (αυτό μας το τονίζει για να το θυμόμαστε), εκμεταλλεύονται και κλέβουν τον αμερικανικό λαό. Και αυτό επίσης, είπε, θα αλλάξει. Και άρχισε να επιβάλλει φόρους  στα εισαγόμενα από αυτούς προϊόντα στην Αμερική, φόρο 25% στον εισαγόμενο χάλυβα, φόρο 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο…

Στην σύνοδο των G7  δημιούργησε πρόβλημα: αμφισβητούσε αν έπρεπε να κληθεί και ο Πούτιν, ο οποίος, ως γνωστόν,  έχει προσαρτήσει την Κριμαία στο κράτος του.  Και γι’  αυτό η Αμερική μάς έχει επιβάλει να του κάνουμε εμπάργκο. Και η ζημιά μας εξαιτίας του εμπάργκο είναι μεγάλη.

Στην σύνοδο αυτήν πρόσβαλε και τον πρωθυπουργό του Καναδά, τον Ζυστέν  Τρυντό, άνθρωπο σεμνό, αποκαλώντας τον ανέντιμο και αδύναμο. Ενώ  από την άλλη μεριά τον δικτάτορα της Βόρειας  Κορέας, τον Κιμ  Γιονγκ  Ουν, τον οποίο πριν από λίγο καιρό έβριζε αποκαλώντας τον  «πυραυλανθρωπάκο» (little rocket man), ξαφνικά, μετά από την περίφημη συνάντησή τους, άρχισε να τον επαινεί αποκαλώντας τον  ευφυή και έντιμο και πολυτάλαντο ηγέτη!

Ο πλανητάρχης μας  δεν διστάζει να λέει και να ξελέει. Προσβάλλει και επαινεί αδιακρίτως, χωρίς  να στενοχωριέται. Γενικώς  ο Τραμπ θαυμάζει τους ηγέτες που στον χαρακτήρα τους έχουν τολμηρότητα και θρασύτητα. Και περιφρονεί τους  συνετούς και ευγενείς. Τους θεωρεί δειλούς  και ανάξιους.

Και αδιαφορεί αν γίνεται δυσάρεστος στους συμμάχους. Αρχή του φαίνεται να είναι «Έχω όμορφη γυναίκα, είμαι πλούσιος, είμαι ψηλός, είμαι δυνατός, κάνω εντύπωση και τολμώ». Αυτός ο παράξενος άνθρωπος  είναι ο σημερινός πλανητάρχης  που υποτίθεται ότι κυβερνά την οικουμένη. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα τερτίπια του, πολύ επικίνδυνα μερικές  φορές, όπως τα καταγράφουν εφημερίδες και περιοδικά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει